25n
25N
25N

Investigadors a València dissenyen un motor que no emet gasos nocius ni CO₂

Investigadors a València dissenyen un motor que no emet gasos nocius ni CO₂
31/08/2020 -

A causa de l’impacte ambiental, cada vegada més persones creen projectes per a reduir les emissions contaminants produïdes pel sector automotriu, especialment pels motors de combustió. Perquè, emeten diversos tipus de gasos i partícules com a òxids nitrosos, monòxid de carboni (CO), diòxid de carboni (CO₂), compostos orgànics volàtils i també micropartícules.

A Mèxic, un estudiant de la UVM va desenvolupar un motor que funciona amb aigua. El projecte no modifica l’estructura original, ja que mitjançant un procés anomenat hidròlisi, l’aigua, que entra al motor en estat líquid es descompon en gas, hidrogen principalment. En eixe sentit, cerca reduir els creixents problemes de contaminació i eliminar la dependència de gasolina en vehicles tradicionals, sosté Miguel Hernandez, redactor de la secció Actuacions & Motos de Sincable.

I els científics espanyols no es queden arrere. Un equip d’investigadors de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de València (UPV) ha aconseguit desenvolupar un revolucionari motor de combustió interna que no genera gasos nocius per a la salut ni diòxid de carboni (CO₂).

Es tracta d’un motor que compleix amb la normativa sobre emissions prevista per a 2040 i es destaca per la seua alta eficiència, segons els seus creadors. Els dos primers prototips eixiran a la llum en els pròxims mesos gràcies al finançament de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Un motor de combustió normalment es desenvolupa en quatre fases per a realitzar un cicle complet. El funcionament es dóna dins d’un recinte tancat, on el pistó baixa dins del cilindre aspirant una mescla d’oxigen i combustible per la vàlvula d’entrada, mentre que la d’eixida està tancada. És un procés on es transforma l’energia química del combustible en energia mecànica.

En aquest cas, la tecnologia es basa en la utilització de membranes ceràmiques MIEC. Patentades per l’Institut de Tecnologia Química, que eliminen tots els gasos contaminants, capturen el CO₂ propi i atmosfèric i el liqüen, destaca el comunicat del CSIC.

“Aquestes membranes, incloses en el motor del vehicle, permeten la separació selectiva d’oxigen de l’aire per a produir l’oxicombustió. D’aquesta manera, es genera un gas de combustió pur, compost d’aigua i CO₂, que es pot capturar a l’interior del mateix vehicle i emmagatzemar-lo, sense que isca expulsat per la fuita”, esmenta José Manuel Serra, professor d’investigació del CSIC en l’ITQ (CSIC – UPV).

La tecnologia desenvolupada pels investigadors “permetria disposar d’un motor amb l’autonomia i capacitat de proveïment de carburant que pot tindre un convencional hui dia” però “amb l’avantatge que és completament net, sense cap mena d’emissió contaminant o d’efecte d’hivernacle, igual que passa amb els elèctrics”. D’aquesta manera, ofereixen al sector una tecnologia que “combina el millor de tots dos motors, els elèctrics i els de combustió”.

Més informació

1 Comentari

  1. Acuarelas
    Acuarelas novembre 16, 16:58

    Me parece que estamos en vías de desarrollo tecnológico, lo que podrán inventar nuestros jóvenes en el futuro, sé que será relevante para el cuidado del medio ambiente, vehículos con base de agua?, eso si que ni mis antepasados lo hubieran imaginado.. Gracias por el artículo.

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × quatre =