25n
25N
25N

Investigadors destaquen la quimioteràpia oral per a evitar recaigudes en els càncers de mama de pitjor pronòstic

Investigadors destaquen la quimioteràpia oral per a evitar recaigudes en els càncers de mama de pitjor pronòstic
10/01/2020 -

Especialistes del grup ‘Geicam’, d’investigació en càncer de mama, destaquen la importància de la quimioteràpia oral (capecitabina) en la disminució de recaigudes i la millora de la supervivència en els tipus de càncer de mama de pitjor pronòstic.

L’estudi, publicat en el ‘Journal of Clinical Oncology’ de l’Associació Americana d’Oncologia Clínica (FÀSTIC), representa una “fita” de la investigació col·laborativa en tumors triple negatiu, destaca en un comunicat l’institut sanitari Incliva.

Aquest projecte buscava alternatives terapèutiques per a pacients amb el subtipus càncer de mama triple negatiu en la seua fase inicial. Les dones que ho pateixen representen el 15% de tots els tumors de mama i tenen pitjor pronòstic, per la qual cosa estan més necessitades de nous tractaments.

Els investigadors tracten de donar resposta a preguntes sobre aquesta malaltia que “no solen ser formulades ni contestades”. En aquest cas, van aprofundir en el paper de la quimioteràpia oral en dones amb tumor triple negatiu operable que havien rebut quimioteràpia convencional neoadjuvant (abans de la cirurgia) i/o adjuvant (després).

Encara que la capecitabina no comporta un benefici significatiu en totes les dones, en termes de supervivència lliure de malaltia i supervivència global, es va apreciar una disminució de recaigudes i una major supervivència en el subgrup triple negatiu no basal, determinat per immunohistoquímica.

En aquest grup específic, entre les triple negatiu, es va aconseguir una millora molt notable, encara que és necessari ampliar aquesta investigació per a confirmar la seua validesa. “Sens dubte, pot ser un resultat molt interessant per a avançar cap a la individualització del tractament d’aquestes pacients”, subratlla el doctor Miguel Martín, president de Geicam i coordinador de l’estudi a Espanya.

ENTRE ESPANYA I LLATINOAMÈRICA

El projecte és fruit del treball col·laboratiu entre investigadors espanyols i llatinoamericans que va servir per a posar els fonaments del que actualment funciona com a gran grup cooperatiu iberoamericà. Va començar a gestar-se fa dècada i mitja, quan no hi havia tantes investigacions centrades en subgrups de pacients.

“No disposàvem de fàrmacs molt eficaços per a aquest grup de pacients òrfenes d’opcions terapèutiques; només la quimioteràpia, i ens plantegem com amb les teràpies disponibles podíem ajudar-les a tindre menys recaigudes i a millorar la seua supervivència”, recorda l’oncòloga Ana Lluch, coordinadora del grup i de l’estudi a Espanya.

En l’estudi van participar investigadors d’Espanya, el Brasil, Mèxic, Xile, el Perú, l’Equador, Colòmbia i Veneçuela. Espanya va aportar el 60% de les 876 pacients incloses. La col·laboració va ser un “al·licient” per a intentar estudiar més biomarcadors i analitzar què seleccionar en els tumors de les pacients perquè puguen beneficiar-se de tractaments com capecitabina, així com perquè els països llatinoamericans generaren infraestructures d’investigació nacionals.

A Espanya, una de cada huit dones patirà càncer de mama al llarg de la seua vida, ja que es tracta del tumor més freqüent entre les occidentals. De fet, s’estima que a Europa la probabilitat de desenvolupar un càncer de mama abans de 75 anys és del 8%.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − dotze =

mercat medieval ontinyent