Un investigador valencià participa en el descobriment d'un mecanisme de transferència genètica dels bacteris

Un investigador valencià participa en el descobriment d'un mecanisme de transferència genètica dels bacteris
12/10/2018 -

Investigadors de la University of Glasgow i de la National University of Singapore publiquen aquest divendres en la revista ‘Science’ la troballa d’un mecanisme de transferència genètica dels bacteris fins ara desconegut, la transducció lateral, pel qual es transformen en superbacterias resistents als antibiòtics de forma extremadament ràpida. L’investigador José Rafael Penadés, col·laborador del Departament de Ciències Biomèdiques de la CEU UCH, ha liderat a l’equip autor d’aquesta troballa.

Segons ha destacat Penadés –en un comunicat que ha arreplegat el CEU–, “aquesta nova forma d’evolució genètica dels bacteris, que hem descrit per primera vegada, podria ser fins a deu mil vegades més ràpida i eficient que els mecanismes fins ara coneguts”.

“Per tant, aquesta troballa permetrà a la comunitat científica comprendre millor com els bacteris desenvolupen tan ràpidament noves resistències als antibiòtics coneguts, convertint-se en superbacteris per a les quals els tractaments no són eficaços”, ha explicat.

El nou procés de transferència genètica descrit en el seu treball que avui publica ‘Science’, denominat transducció lateral, se sumisca als dos mecanismes fins ara coneguts de transducció de material genètic entre bacteris per l’acció de virus: la transducció general i la transducció especialitzada, tots dos descoberts pel Premi Nobel de Medicina Joshua Lederberg.

L’equip investigador, liderat per Penadés, considera que, per la seua eficiència i rapidesa amb respecte els processos ja coneguts, est podria ser la troballa més revolucionària en l’àmbit de la transducció bacteriana.

En aquest sentit, el professor Penadés ha indicat: “El descobriment és molt significatiu, no solament perquè hem pogut trobar un mecanisme desconegut que permet la ràpida evolució dels bacteris, sinó també per la seua rellevància en l’actual context de creixement de les resistències als antibiòtics. La transducció lateral suposa un vertader punt d’inflexió en la nostra comprensió del procés d’evolució bacteriana”.

UNA NOVA FORMA DE TRANSDUCCIÓ

La transducció bacteriana és un procés que pateixen els bacteris quan són infectades per virus. En aquest procés, l’ADN del bacteri infectat es trasllada a un altre bacteri, generant-se una mutació genètica evolutiva que augmenta la capacitat de resistència als antibiòtics del bacteri receptor.
La transducció lateral ara descoberta per l’equip del doctor Penadés és única per la seua eficiència: “En aquest procés es transfereixen d’una a un altre bacteri tants gens, que podria considerar-se que totes les seccions del cromosoma bacterià es mobilitzen al mateix temps, la qual cosa explicaria la rapidesa amb la qual els bacteris es transformen en superbacteris, és a dir, en bacteris resistents a diversos tipus d’antibiòtics”.

Segons l’investigador John Chen, de la National University of Singapore, que ha treballat al costat de Penadés en aquesta troballa, “els virus, agents de la transducció bacteriana, són les entitats biològiques més abundants del planeta. I la importància de la transducció com a mecanisme clau de l’evolució microbiana mai ha sigut tan palesa com després d’aquesta troballa de la transducció lateral”.

L’investigador José Rafael Penadés, primer cap d’estudis de la Facultat de Veterinària del CEU a València i col·laborador en la formació de doctorat de la Universitat CEU Cardenal Herrera, és actualment catedràtic de Microbiologia en l’Institute of Infection Immunity and Inflammation de la University of Glasgow. Des de Regne Unit segueix col·laborant amb el Departament de Ciències Biomèdiques de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València en activitats científiques i de formació de nous investigadors.

L’article ‘Genome hypermobility by lateral transduction’, publicat en Science, és el resultat de la recerca finançada pel Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) i el National Medical Research Council (NMRC), de Regne Unit, i pel Singapore Ministry of Education (MOE).

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + dinou =

sagunt a escena 2019
turismo salou