25n
25N
25N

La UV constitueix una assessoria per a investigar al professor denunciat per assetjament verbal a alumnes

EP

La UV constitueix una assessoria per a investigar al professor denunciat per assetjament verbal a alumnes
30/11/2018 -

La Universitat de València ha denunciat aquest divendres davant la seua Comissió d’Igualtat al professor de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació acusat d’assetjament verbal en les aules amb l’autorització de les estudiants afectades, la qual cosa ha permés activar el protocol i constituir una Assessoria Confidencial per a investigar-ho per haver dirigit presumptament a les seues alumnes frases com ‘Com em posa la teua veu”.

La rectora de la UV, Mavi Mestre, després d’inaugurar una jornada sobre intervenció en violència de gènere en la qual ha realitzat una declaració institucional, ha explicat que la creació d’aquesta comissió, en aplicació del protocol contra l’assetjament de la Universitat, sorgeix després de la denúncia presentada a les 9.40 hores d’aquest divendres per la vicerectora d’Igualtat, Elena Martínez, que ha sigut autoritzada i ratificada per les alumnes que han fet públic el cas.

El protocol contra l’assetjament de la Universitat, que ja s’ha activat en altres ocasions, estableix que per a obrir un procediment ha d’haver-hi una denúncia de l’afectada o del seu representant legal o de qualsevol membre de la comunitat universitària sempre que compte amb l’autorització de la víctima.

Un grup d’alumnes on imparteix classes aquest professor, que està d’any sabàtic, va protagonitzar dimarts passat un tancament en les instal·lacions del centre i va penjar pancartes i cartells en les quals reproduïen algunes frases que asseguren “haver escoltat en primera persona” com “Com em posa la teua veu”; “Normal que esternudes, anit anaves molt fresca” o “No fa falta que t’enrotlles en l’examen, ja ens podem enrotllar després”.

L’endemà, una representació d’equip de Govern es va reunir amb elles. La rectora, després d’aquesta reunió, va proposar al costat del Consell de Direcció de la Universitat de València a les estudiants que, en cas de decidir no presentar una denúncia que activara el protocol, la Rectora impulsaria aquest procediment.

Mestre ha aclarit que l’equip rectoral ha esperat fins a aquest divendres al fet que les alumnes decidiren presentar la denúncia i, al no voler fer-ho, la qual cosa “cal respectar perquè així se senten més còmodes”, ha sigut la vicerectora d’Igualtat la que l’ha interposat amb la seua autorització a les 9.40 hores. “Si no ho haguera fet la mateixa rectora”, ha assenyalat.

En eixe sentit, no ha tancat la porta a un canvi en el protocol perquè la Universitat puga actuar d’ofici en tenir coneixement d’un cas d’assetjament. “Les normes de les quals ens dotem no es fan per a tota la vida sinó que en posar-les en pràctica i l’experiència ens poden ajudar a millorar eixe protocol”, ha apuntat.

Precisament, la directora general de l’Institut Valencià de la Dona, María Such, durant la seua intervenció en l’acte ha reivindicat “un canvi de mirada” en la violència contra la dona per a “descarregar a la víctima de la responsabilitat d’haver de posar la denúncia”.

Sobre aquest tema, Mestre ha recalcat que la Universitat després de “la denúncia verbal” pública de les alumnes “no pot mirar a un altre costat” perquè “no es pot tolerar aquest tipus de comportaments” i “el nostre deure com a societat és contribuir a un món lliure en una societat inclusiva on tots ens respectem com a éssers humans”.

Ara la comissió, integrada per cinc experts en Igualtat, té un termini màxim de 45 dies per a presentar un informe i, en funció de la seua conclusió, s’adoptaran les mesures disciplinàries pertinents contra el professor denunciat, amb el pronunciament de l’assessoria jurídica. Mestre no ha concretat quins poden ser fins que no es conega el resultat.

Mestre, en la seua intervenció, ha recalcat que la Universitat de València és “una universitat de totes les persones amb independència del seu gènere, procedència i preferències” i ha recalcat sobre aquest tema que el comportament d’aquest professor és “inacceptable” i que aquest tipus d’expressions “no tenen cabuda” en aquesta institució.

“INDIGNACIÓ I VERGONYA”

En eixe sentit, ha mostrat la seua “indignació i vergonya” com a “professora, psicòloga, dona i rectora” i ha insistit que la UV tindrà “tolerància zero” amb “qualsevol comportament sexista de qualsevol tipus” inclosa “una manifestació verbal ofensiva”.

A més, ha recalcat que aquesta actitud és encara més “inadmissible”, ja que es produeix en l’exercici de la docència on “no hi ha una igualtat ni equilibri de forces” sinó “una superioritat” del professor enfront de les alumnes, que són “les més vulnerables” de tota la comunitat universitària “davant un abús de poder”.

Per la seua banda, la directora general de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, María Such, ha recordat que solament el 2% de les denúncies per violència de gènere són presentades per l’entorn de la víctima.

Per açò, ha recalcat que “cal canviar la mirada” per a “descarregar a la víctima de la responsabilitat de ser ella qui realitze la denúncia”. “Una broma no pot suposar un assetjament per a les estudiants de la Universitat de València”, ha advertit.

En eixe sentit, ha reclamat començar a treballar amb els homes perquè es tracta d’un problema dels homes que afecta les dones, però que “transcendeix a les dones i afecta a tota la societat”.

Per la seua banda, la catedràtica Marisol Lila, directora del programa ‘Contexto’, ha ressaltat que es tracta d’un programa pioner a Europa en realitzar intervenció i també recerca sobre els agressors.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + 6 =