25n
25N
25N

Intu estudia iniciar la via penal contra el Consell per prevaricació davant l'"amenaça de paralitzar" el projecte

Oltra considera que estan “en el seu dret” de fer-ho i insisteix que a la Comunitat Valenciana “es garanteix la seguretat jurídica”

E.P

Intu estudia iniciar la via penal contra el Consell per prevaricació davant l'"amenaça de paralitzar" el projecte
11/01/2019 -

Els promotors del centre d’oci de Paterna (València) Intu Mediterrani estudien iniciar la via penal contra la Generalitat Valenciana pels delictes de prevaricació administrativa i falsedat documental davant “les diferents traves” de l’administració cap al seu projecte i l'”amenaça de nova paralització”.

Així ho ha indicat la multinacional en un comunicat, després que Medi ambient haja avisat l’Ajuntament de Paterna d’un possible rebuig al projecte en els actuals termes plantejats pel promotor, ja que considera que el nou plantejament és “anàleg” a l’anterior, per la qual cosa li ha donat un termini de deu dies per a presentar al·legacions.

Segons va explicar la consellera del ram, Elena Cebrián, el principal escull està en la solució que proposa el projecte per a evitar el barranc d’Endolça i que afecta la carretera CV-35 i està relacionat amb “qüestions de possibilitats d’inundació molt serioses”.

Per a Intu, “l’amenaça d’aquesta nova paralització se suma als diferents intents d’entorpir la viabilitat del centre d’oci que van començar amb l’emissió d’un informe desfavorable emès per la Comissió d’Avaluació Ambiental en 2016, amb una demora de dos anys i sobre una qüestió ja aprovada, i que han continuat amb el Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova) i la recent modificació del PORN del Túria”.

Davant aquest context, l’equip legal d’Intu, format per bufets nacionals i internacionals liderats per la firma Clifford Chance, estudien noves accions contra el que consideren “una actuació completament desviada de l’Administració, i dels seus responsables”.

Al seu juí, “les successives traves imposades per l’Administració pogueren ser constitutives de delictes de prevaricació administrativa de l’article 404 del Codi Penal, així com els possibles delictes de falsedat documental a causa de les falsedats contingudes en els múltiples informes i resolucions administratives, conforme al previst en l’article 390 del Codi Penal”.

Així mateix, estudien iniciar accions no només en via administrativa, sinó també civils i penals contra l’Administració i contra els responsables polítics de les resolucions administratives que consideren “tan summament qüestionables”. “Aquesta mesura s’emmarca en les accions ja iniciades per Intu sobre els perjuís patits, i es tracta d’un pas més en les accions legals empreses en defensa dels legítims interessos de la firma”, ha assenyalat la promotora del projecte.

En aquest sentit, Intu ha lamentat que ja “ha esgotat totes les vies alternatives”, inclosa la presentació d’un nou projecte al juliol de 2018 en el qual s’arreplegaven “tots els requeriments tècnics per a esmenar l’informe mediambiental desfavorable”.

“Els successius intents de diàleg tant amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, com amb els responsables de les Consellerias competents en la tramitació i fins i tot la sol·licitud d’empara davant la patronal valenciana evidencien el grau de compromís de la multinacional amb el projecte que havia evitat fins a hui emprendre accions legals en la via penal”, ha remarcat Intu.

OLTRA: “ÉS LA SEUA DECISIÓ”

Preguntada sobre aquest tema en la roda de premsa posterior al ple del Consell, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha assenyalat que és “decisió de l’empresa prendre les accions que crea oportunes”. “El president (Ximo Puig) ja va dir que a la Comunitat es garanteix la seguretat jurídica i que aquest projecte s’estudia com un altre qualsevol”, ha remarcat.

D’aquesta manera, ha explicat que ara s’està en una fase de tràmit d’audiència que s’inclou dins del procés administratiu i que “té a veure amb l’encaix del projecte en el terreny que es vol construir”.

En aquest sentit, Oltra ha assegurat que els tècnics de la Conselleria han posat de manifest que existeix “un vici” en el projecte que “vé determinat per un informe de carreteres” que apunta que “no s’ajusta a la legalitat” tal com actualment està plantejat en mantindre “la mateixa posició” que la primera proposada –Port mediterrani–, la qual ha recordat que ja va rebre un informe desfavorable en 2016.

“Ara l’Ajuntament de Paterna té deu dies per a presentar al·legacions i, després, ja es farà la resolució”, ha indicat Oltra per a qui els promotors poden emprendre les accions que consideren perquè “estan en el seu dret”.

En qualsevol cas, ha assenyalat que al voltant dels procediments administratius també hi ha “pronunciaments polítics” com han fet diferents municipis valencians com Godella, Rocafort, Alaquàs, Burjassot, San Antonio de Benagéber, Manises, Bétera o Xirivella que “s’han manifestat en contra”, com també ho han fet organitzacions del xicotet comerç i existeixen informes tècnics que “plantegen la saturació dels grans centres comercials dins de la província de València”, ha resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + 9 =

CCCC