25n
Orgull
Orgull

Intersindical proposa un sistema plurilingüe amb el valencià com a idioma vertebrador

iStock.com/RomanBabakin

Intersindical proposa un sistema plurilingüe amb el valencià com a idioma vertebrador
06/04/2019 -

El sindicat Intersindical ha llançat les seues propostes per al foment i l’ús del valencià de cara a les eleccions generals i autonòmiques, entre les quals es troba la creació d'”un vertader model plurilingüe en tot el sistema educatiu, amb el valencià com a llengua vertebradora, des d’infantil fins a la universitat”.

En un comunicat emés per la central sindical aquest dissabte han valorat “determinades mesures aprovades pel Consell de la Generalitat sobre política lingüística”. Entre elles destaquen el Decret d’usos administratius i institucionals de les llengües oficials, la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat i del Consell Social de les Llengües o la posada en marxa d’À Punt. Així i tot, el sindicat considera que “encara queda molt camí per recórrer”.

Intersindical ha assenyalat que aquestes mesures han de ser complementades amb altres per a “revertir les polítiques dels anteriors governs de la Generalitat i aprovar noves accions que facen del valencià una autèntica llengua d’ús en tots els àmbits de la societat”.

Davant la imminència dels comicis als parlaments espanyol i valencià han desgranat alguna d’aquestes reivindicacions, com és la promulgació d’una Llei d’Igualtat Lingüística que “garantisca els drets lingüístics de les valencianes i valencians, amb un marc legal per a desplegar normatives”. Pel que demanen que aquesta efectivitat “s’ha de garantir amb l’assignació d’una suficient assignació pressupostària”.

Des d’Intersindical sol·liciten “l’establiment de la competència lingüística per a accedir a la funció pública, la reciprocitat dels mitjans de comunicació de la resta de territoris de parla catalana o la promulgació d’una Llei d’Igualtat Lingüística que supere l’obsoleta Llei d’Ús i Ensenyament (1983)”, entre altres propostes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − dotze =