25n
25N
25N

Intersindical reclama una Llei d'Igualtat Lingüística que "garantisca els drets dels valencians"

Intersindical reclama una Llei d'Igualtat Lingüística que "garantisca els drets dels valencians"
23/11/2019 -

Intersindical Valenciana ha demanat al Consell, amb motiu del 36 aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, un “impuls decidit en la política lingüística” per a “avançar cap a la igualtat lingüística plena en la Comunitat Valenciana”. En aquesta línia, ha reivindicat l’aprovació d’una Llei d’Igualtat Lingüística que “garantisca els drets lingüístics de les valencianes i valencians”.

El sindicat, que ha valorat “positivament” algunes de les mesures aprovades en l’anterior legislatura “com el decret d’usos administratius i institucionals de les llengües oficials, la creació d’una Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat i del Consell Social de les llengües o la posada en marxa d’À Punt”, ha defés en un comunicat que “encara queda molt de camí per recórrer”.

Per això, Intersindical Valenciana ha manifestat que “aquestes mesures han de ser complementades en l’actual legislatura amb altres per a fer del valencià una vertadera llengua d’ús en tots els àmbits de la societat valenciana”.

“Una d’aquestes reivindicacions ha de ser l’aprovació d’una Llei d’Igualtat Lingüística que garantisca els drets lingüístics de les valencianes i valencians, desplegant les normes legals i els recursos econòmics pertinents que els faça efectius”, ha reclamat.

A més, Intersindical considera que “36 anys després de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià “fa falta que es promulgue una Llei d’Igualtat Lingüística”. Per al sindicat, l’actual llei està “obsoleta”, “no ha donat els resultats esperats” i “no garanteix els mateixos drets lingüístics per a tota la ciutadania”. Per aquest motiu, han demanat al Consell que “prioritze l’aprovació d’aquesta Llei d’Igualtat Lingüística en l’actual legislatura”.

“GARANTIR ELS DRETS I DEURES LINGÜÍSTICS”

En aquesta línia, des del sindicat han reivindicat que la nova llei “hauria de garantir els drets i deures lingüístics i definir uns objectius clars per a avançar en el procés de normalització lingüística” en la Comunitat.

Al mateix temps, també han considerat que “cal actuar en tots els àmbits socials, laborals, culturals i econòmics per a complementar-la”. Així, un d’ells és l'”establiment de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública valenciana en la futura Llei de la Funció Pública, tal com es va comprometre el govern valencià en acceptar la proposta sindical unitària sobre capacitació lingüística que es va subscriure per una majoria sindical”.

Intersindical Valenciana ha assegurat que “ara estem davant un moment clau per a avançar en les polítiques lingüístiques que garantisquen una vertadera igualtat lingüística al nostre país”, per la qual cosa ha demanat el govern del Botànic “recursos econòmics i dotació de personal per a aplicar les polítiques lingüístiques”.

Ha demanat que “s’implementen tota una sèrie de mesures per a avançar en el camí de la convivència, la igualtat i la cohesió social i lingüística de la societat valenciana” que es concreten en la “dinamització del Decret d’usos institucionals i administratius de les llengües oficials” o “l’establiment de la competència lingüística per l’accés a la funció pública”.

Així mateix, ha incidit també en la “reciprocitat dels mitjans de comunicació en la nostra llengua i la creació d’un espai comunicatiu compartit amb la resta de territoris de parla catalana, l’augment de les partides pressupostàries destinades a la promoció i ús del valencià per a equiparar-nos als altres territoris amb llengua pròpia i l’establiment d’un vertader plurilingüisme al sistema educatiu valencià, des de l’educació infantil fins a la universitat, que tinga com a llengua vertebradora el valencià”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − 4 =

art en blanc