Intersindical demana la "retirada immediata i sense condicions" dels plans d'ampliació del port

Guardar

puerto valencia ep
puerto valencia ep

Intersindical Valenciana ha exigit aquest dissabte la "retirada immediata i sense condicions" dels plans d'ampliació del Port de València i la "reversió de les infraestructures de les primeres fases, que afecten greument el medi ambient i la nostra salut". Al seu judici, el projecte suposa un "extermini de recursos naturals i el balafiament de diners públics".

El sindicat ha reaccionat en aquests termes després de conéixer-se que Ports de l'Estat ha determinat que la declaració d'impacte ambiental (DIA) per a l'ampliació nord del port de València, concedida en 2007, continua vigent i que l'Autoritat Portuària de València (APV) és l'encarregada de determinar la necessitat d'una nova avaluació. L'informe jurídic indica que les modificacions en l'avantprojecte "no semblen incórrer" en cap dels supòsits de l'article 7.2.c de la Llei 21/2013 d'avaluació ambiental, que determina quan les modificacions de projectes que compten amb DIA en vigor han de sotmetre's a nova avaluació ambiental.

Intersindical ha reafirmat en un comunicat la seua oposició al projecte i ha defensat que és "prioritari protegir el nostre territori de l'impacte ambiental sobre els ecosistemes de les platges del sud, el parc natural de l'Albufera i l'Horta". "Hem de frenar la pèrdua de biodiversitat i la contaminació", ha recalcat, abans d'advocar també per una economia de proximitat.

En concret, ha reclamat "la retirada immediata i sense condicions dels plans d'ampliació", "la reversió de les infraestructures de les primeres fases" i "reassignar les inversions públiques previstes per a l'ampliació del port per a pal·liar els impactes i danys que ja ha causat en els barris i els ecosistemes valencians i atendre l'economia, el medi ambient i la cohesió social".

Intersindical ha sol·licitat "la paralització del projecte d'ampliació del port de València fins que no es produïsca un debat informat sobre els efectes reals dels projectes del port".

El sindicat ha insistit en la necessitat de "protegir la salut de les persones" mitjançant "plans de control i reducció efectiva d'emissions de contaminació atmosfèrica i acústica, acompanyats de l'impuls de models de producció i consum de proximitat, per a minimitzar la petjada de carboni".

Igualment, ha demanat "un nou model de governança dels ports, que done més veu i vot als territoris i a la ciutadania afectada, que ha de participar en la presa de decisions sobre la seua situació eco climàtica, econòmica i social".

DENuNCIA MENOR ESPERANÇA DE VIDA

L'organització sindical ha incidit en què la "deterioració ambiental" que provoquen les activitats del port "es pot apreciar en els barris marítims" i que "segons va constatar la Comissió Ciutat-Port existeix una diferència de sis anys d'esperança de vida a favor de la població resident en Pont d'Assot respecte a la que viu en Serradora".

"Els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica en la V3 sobrepassen diàriament els llindars posats per l'OMS com a nocius, pel pas de camions transnacionals de manera contínua", ha denunciat el sindicat.

"EXTERMINI DE RECURSOS"

En aquesta línia, ha advertit que la realització d'aquesta obra suposarà un "extermini de recursos naturals", un "balafiament de diners públics" i un "gran perjudici per a la salut pública". "La Devesa i l'Albufera es veuran amenaçades de mort, reduirà la seua biodiversitat i afectarà negativament els ecosistemes", ha asseverat.

A més, ha criticat que l'obra suposa "uns costos elevadíssims, més de 300 milions d'euros, en un moment en el qual la pandèmia de la COVID-19 roman i en el qual l'emergència sanitària, unida a la crisi climàtica, social i econòmica, exigeix grans inversions en assistència sanitària i social i un canvi de model econòmic i eco social en el qual s'incentive la producció i el consum de proximitat, que generarà més llocs de treball i amb menor impacte mediambiental".

Destacats