caixa popular

Importància d'Internet i les Xarxes Socials en la lluita contra les addiccions

Importància d'Internet i les Xarxes Socials en la lluita contra les addiccions
17/05/2017 -

Des del Pla Municipal de Drogodependències / Unitat de Prevenció Comunitària de CA-València, en col·laboració amb la FAD (Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció), s’emfatitza la rellevància d’Internet i de les xarxes socials per a la transmissió eficaç de missatges preventius contra les addiccions. El PMD/UPCCA-València posa especial interés a informar, formar i sensibilitzar la població general i, especialment els joves i adolescents sobre els riscos que comporta el consum de substàncies i/o l’ús inadequat de les tecnologies.

La FAD, entitat que col·labora amb la Regidoria de Sanitat, va elaborar l’estudi “Joves en la xarxa: una selfie”, en el qual es van veure tres tendències aprofitades en l’actualització del treball de lluita contra les addiccions. La primera de les tendències observades és la recerca d’informació i continguts diversos per part dels joves; en segon lloc, que accedeixen a Internet per mera diversió i, finalment, que utilitzen les xarxes socials com a forma d’interacció personal. Així doncs, si els joves cerquen informació en Internet, tal com afirma Maite Girau, regidora de Sanitat, Salut i Esports, “hem d’acostar-nos a ells també a través d’Internet i ajudar-los a ser crítics amb els continguts que consumeixen. Internet i les xarxes socials juguen un paper rellevant en la transmissió de missatges, hem de recolzar-nos en elles com a potencial recurs preventiu, i per a tractar d’arribar a la quantitat més gran possible de destinataris”.

En aquest sentit, el PMD compta amb “Tutories en xarxa”, un blog de prevenció escolar d’addiccions que inclou programes, tallers i diverses actuacions preventives com Clickeando, les Jornades sobre drogodependències, cursos de formació virtuals (Educadrogas), l’Escola de Pares, i també Cinema i Educació en Valors. Aquests continguts tenen presència a les xarxes socials Facebook, Twitter i Youtube.

Maite Girau destaca la importància de donar visibilitat a temes d’actualitat, com projectes educatius i preventius que s’estan duent a terme en centres docents del municipi. És el cas de les Tutories Afectives que s’estan desenvolupant en el Centre Municipal de Benimaclet o el treball realitzat des del Col·legi Humanista Mariner, després que els seus alumnes participaren en el programa “Cinema i Educació en Valors”.

TAMBÉ PER ALS EDUCADORS

Per als professionals que treballen en la prevenció d’addiccions, el PMD, a través de la Unitat de Prevenció Comunitària, proposa eines innovadores com els tallers Design Thinking, enfocats al treball col·laboratiu, l’empatia i la creativitat i que han sigut ben acollits. Design Thinking consisteix en un conjunt d’eines que proporciona mètodes i processos de disseny per a enfrontar i resoldre problemes actuals de manera proactiva.

En paraules de Maite Girau, regidora de Sanitat, Salut i Esports, “és important incorporar vídeos que s’acosten al llenguatge dels joves per a captar la seua atenció, i així ens assegurem l’èxit en la transmissió de missatges preventius”.

Un exemple d’aprofitament de les possibilitats que ofereixen les xarxes socials és la conversa amb Carles Caparrós, youtuber que està realitzant una important labor preventiva a través del seu canal. En tan sols un mes, les dues parts de l’entrevista, “Conversamos con Korah. Part I” i “Conversamos con Korah. Part II”, han comptat amb més de 12.000 reproduccions, sens dubte un impacte difícil d’igualar a través d’un altre tipus d’actuacions. A més, a través del PMD es va realitzar una entrevista al raper alacantí internacional, Nach, en la qual va destacar valors com l’educació, la família, l’esforç, la constància o l’amistat i que ha superat les 18.000 reproduccions.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − 12 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris