25n
25N
25N

Pot la intel·ligència artificial guanyar la batalla al càncer infantil?

L’ISS La Fe de València lidera un projecte per a millorar el diagnòstic del càncer infantil mitjançant tècniques d’intel·ligència artificial

Pot la intel·ligència artificial guanyar la batalla al càncer infantil?
08/11/2019 -

Es calcula que mig milió de ciutadans europeus sobreviuran a un càncer infantil en 2020. No obstant això, malgrat la taxa tan elevada de curació, el càncer infantil continua sent una de les primeres causes de mort no traumàtica en la infància. De fet, d’acord amb les dades de la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtrica, cada any, es diagnostiquen 15 nous casos per cada 100.000 menors de 14 anys.

Cada avanç en aquesta àrea, per molt xicotet que siga, és un gran triomf. Per això, l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe de València lidera el projecte d’investigació europeu Primage, mitjançant el qual s’intentarà millorar el diagnòstic i seguiment del càncer infantil a través de tècniques d’intel·ligència artificial.

Un projecte, finançat pel programa Horizon2020 de la Unió Europea, que conclourà en 2022. En ell, estan participant 16 institucions europees d’alt prestigi, com la Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica; empreses relacionades amb la innovació en medicina; o universitats com la Universitat Politècnica de València.

L’objectiu principal de Primage és caracteritzar amb més detall els tumors pediàtrics i, d’aquesta manera, determinar millor el tractament per a cada tipus de càncer. Així, gràcies a aquest projecte, es podrà obtenir més informació de les imatges de Ressonància Magnètica, sense haver de realitzar una biòpsia, i ajudarà a aplicar un tractament més eficaç, coneixent amb antelació la resposta del pacient a aquest.

Per a això, s’utilitzaran les simulacions virtuals fetes a ordinador. Gràcies als bancs de dades de pacients que tenen els hospitals, es podrà comparar els historials antics amb els de nous pacients. Així mateix, aplicant la biomecànica computacional i la intel·ligència artificial, es crearan ordinadors models de comportament d’un tumor. La finalitat? Conéixer amb més exactitud quina és la possible evolució del tumor en concret perquè el metge puga anar per davant de l’avanç de la malaltia i anar adequant millor el tractament.

Primage treballarà en els dos tipus de càncer infantil que tenen una alta mortalitat i una major complexitat terapèutica. Aquests són el neuroblastoma i el glioma difús de troncoencèfal (DIGP). El primer d’ells representa el 10% de tots els casos de càncer pediàtric, i un dels seus principals problemes és el seu alt grau de metàstasi.

En canvi, el DIGP representa un 2,5% dels càncers diagnosticats a menors, però aconsegueix una mortalitat del 90%, i no té cura. Tal com asseguren, la radioteràpia només s’aplica com a tractament pal·liatiu per a millorar la qualitat de vida del pacient.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × quatre =