25n
25N
25N

L'Institut Carles III avala que posar Pfizer després de AstraZeneca produeix resposta immune i efectes lleus

L'Institut Carles III avala que posar Pfizer després de AstraZeneca produeix resposta immune i efectes lleus
18/05/2021 -

Els resultats preliminars de l’assaig clínic ‘CombiVacs’, posat en marxa per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), han evidenciat que una dosi de la vacuna contra la COVID-19 de Pfizer produeix resposta immune forta i efectes secundaris de lleus a moderats en persones menors de seixanta anys que van rebre una sola dosi d’AstraZeneca.

A principis d’abril, Sanitat va prendre la decisió de vacunar amb AstraZeneca només a majors de seixanta anys per l’aparició d’esdeveniments trombòtics “molt rars” sobretot en persones de menor edat, seguint l’exemple d’altres països europeus com França o Alemanya.

Aquesta restricció va provocar que molts menors de seixanta anys que havien rebut ja una dosi d’AstraZeneca no pogueren rebre la preceptiva segona injecció. Els afectats són, principalment, personal essencial com a professors o policies.

L’assaig s’ha realitzat en cinc hospitals espanyols: La Paz de Madrid, el Clínic Sant Carles de Madrid, el Vall d’Hebron de Barcelona, el Clinic de Barcelona i el Cruces de Biscaia. El Centre Nacional de Microbiologia, per part seua, també ha participat com a laboratori d’anàlisi central de l’estudi.

En aquest assaig clínic fase 2, comparatiu, aleatori i adaptatiu han participat 676 pacients de diferents grups d’edat i regions d’Espanya que han rebut una sola dosi d’AstraZeneca i van dels 18 als 59 anys.

Se’ls ha dividit en dos grups: un de 226 que va rebre la dosi “immediatament” i un altre de 450 que la va rebre després de vint-i-vuit dies. Els resultats presentats aquest dimarts són els analitzats al cap de 14 dies després de rebre la dosi de Pfizer.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 5 =