25n
25N
25N

L'Institut Berenguer Dalmau de Catarroja recapta fons per a ACNUR

L'Institut Berenguer Dalmau de Catarroja recapta fons per a ACNUR
06/05/2019 -

L’IES Berenguer Dalmau celebra enguany el seu 50 aniversari. Ja fa mesos que el centre desenvolupa una programació d’activitats per commemorar l’efemèride. Per això, en aquesta ocasió l’intercanvi lingüístic amb els 68 alumnes del centre francés Michel de l’Hospital ha sigut diferent. Cada any els estudiants catarrogins viatgen a la població de Riom, i els francesos els tornen la visita.

Aquest curs la rebuda a Catarroja ha sigut “especial”, comenta la coordinadora de la iniciativa, la professora de Francés, Carmen Ferrer. Han preparat una representació teatral al Teatre Auditori de Catarroja amb l’objectiu de recaptar fons per a ACNUR. “Hem recollit més de mil euros amb la venda d’entrades solidàries”, apunta.

Una representació al TAC

Moments abans de la representació la tensió aflora. “L’escenari del TAC imposa”, diu Marta, una de les alumnes participants. “Estem nervioses però ho passem molt bé, aprenem d’una manera divertida” i alhora “propiciem un debat sobre un problema tan important com els recursos hídrics a l’Àfrica”. Han enviat activitats i propostes als companys francesos en les quals expliquen “com es malbarata l’aigua als països occidentals” i els donen “consells per a estalviar-ne”, afegeix Maria, altra estudiant.

Tant el professorat implicat com els estudiants han fet un esforç important. Tots han participat de manera voluntària i “s’ha treballat molt, també fora d’hores de classe”, ressalta Maria. Han col·laborat “tots i totes les alumnes del centre que han volgut”, puntualitza Carmen Ferrer.

L’obra, Moi, j’attendais la pluie, mostra la vida d’una xiqueta de Burkina Faso que espera que ploga. Tot un seguit de personatges i històries es van succeint al seu voltant.

Sense aigua potable

Segons ACNUR, a l’Àfrica Subsahariana “menys de la meitat de la població té accés a una font d’aigua potable”. Aquesta situació s’agreuja particularment en les zones rurals on les infraestructures de sanejament no són bones i hi ha greus riscos per la propagació de malalties infeccioses com el còlera. Aquestes dades són especialment alarmants entre els xiquets menors de cinc anys, amb la major taxa de mortalitat de totes les regions en vies de desenvolupament.

Paradoxalment, el 93% dels africans tenen un servei de telefonia mòbil, però només el 30% pot gaudir d’un dret bàsic com és l’accés a uns sanitaris amb aigua corrent i el 63% pot rebre aigua potable d’una canonada, segons estadístiques del Consell Mundial de l’Aigua, que calcula que 320 milions de subsaharians no poden beure aigua potable.

Per a Carme Ferrer és “una situació molt injusta, sobretot quan nosaltres malbaratem l’aigua i hi ha llocs on els xiquets i xiquetes moren per no tindre accés a serveis bàsics”. “És per això que ens sentim molt orgulloses i orgullosos d’estar contribuint humilment a tractar de buscar solucions”, conclou.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 1 =