25n
Orgull
Orgull

S'inicia l'exhumació de les nueve víctimes del franquisme de Quart de Poblet de la Fossa 21

Estan soterrats junt amb altres 67 represaliats de diferents punts de la Comunitat

S'inicia l'exhumació de les nueve víctimes del franquisme de Quart de Poblet de la Fossa 21
25/08/2021 -

Huitanta-dos anys després que un escamot d’afusellament franquista esbiaixara la vida de setanta-sis persones i les tirara a una fossa comuna s’ha retirat la làpida que la cobreix i se’ls podrà enterrar amb dignitat. Ja s’han iniciat els treballs d’exhumació de la Fossa 21 del cementeri de Paterna i els familiars de les víctimes recuperaran els cossos.

Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Quart de Poblet i a la gran faena de l’Associació de Familiars de la Fossa 21, s’han localitzat tots els familiars dels nou quarters afusellats entre el 15 i el 21 de juliol de 1939, tres mesos després que l’exèrcit revoltat entrara a Madrid i Franco signara el comunicat que donava la guerra per acabada.

Pilar Taberner, neboda-neta de José Giner Navarro, un dels represaliats i presidenta de l’Associació ha destacat que “recordar-los és donar-los el seu lloc en la història”. El cos de José Giner Navarro serà traslladat al cementeri de Quart de Poblet perquè puga descansar en pau al costat del seu germà.

Rosa Puchades, neboda neta de Ramón Plaza, veí de Quart afusellat, ha assenyalat que “és un moment històric, cal recordar el que va ocórrer perquè no torne a passar. Sent molta emoció”. La seua germana ha reconegut que se li han posat “els pèls de punta. És escruixidor”. José Llopis té al seu pare en la fossa. “Sent ràbia pel que van fer però alhora alegria de poder portar-ho al seu poble”.

Representants de l’Ajuntament de Quart de Poblet no s’han volgut perdre un moment pel qual el Consistori fa anys està treballant. Cristina Mora, regidora de Memòria Democràtica ha destacat que “és un dia inoblidable, la culminació d’un treball que es va iniciar fa molts anys amb la creació del Consell de Memòria Democràtica, la recuperació a Madrid d’expedients judicials de veïns represaliats i el suport incondicional a l’Associació de Familiars de la Fossa 21”.
Per part seua, la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assegurat que “aquesta actuació és un pas més en el camí de la justícia i la reparació per a les víctimes i les seues famílies.”

Altres cossos que es troben en la fossa pertanyen a diferents punts de la geografia espanyola com Catarroja (d’on són les úniques tres dones enterrades en ella), Bocairent, Manises, Torrent, Albacete o Madrid entre altres.

En la majoria de les ocasions se’ls va sentenciar a mort pel simple fet de ser membres d’organitzacions polítiques, sindicals i, en general, perquè constituïen o podien constituir un perill per al règim. “En alguns casos, se’ls va acusar d’haver participat en 1936 en l’assassinat del mestre Crescencio Genoll, fet que no es va poder demostrar.

Encara que han passat molts anys, encara queden vius quinze fills de les 76 persones “llançades a la fossa de qualsevol manera, sense taüts i sense cap mena de mirament”, incideix Taberner i d’alguns d’ells encara no s’ha pogut trobar a cap descendent. Als quals sí que han pogut localitzar se’ls està recollint les mostres de saliva per a comparar l’ADN amb el de les restes exhumades.

Aquelles persones que sospiten que puga tractar-se d’algun dels seus familiars poden posar-se en contacte amb la presidenta de l’Associació de Familiars de la Fossa 21 a través del següent mail: pilitaberner@hotmail.com

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 20 =