25n
25N
25N

Sanitat realitza un assaig clínic amb infusió de plasma de pacients que han superat el coronavirus

És un tractament experimental per a millorar el pronòstic de pacients amb evolució complicada

Sanitat realitza un assaig clínic amb infusió de plasma de pacients que han superat el coronavirus
21/05/2020 -

L’Hospital La Fe de València, l’Hospital Sant Joan d’Alacant i el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana han posat en marxa un assaig clínic per a investigar si el plasma de donants que han superat la infecció per COVID-19 pot ajudar a millorar la salut de pacients amb pronòstic incert.

S’han dut a terme quatre transfusions: dos a l’Hospital La Fe de València, una en el de Sant Joan d’Alacant i una altra a l’Hospital Clínic de València.

La transfusió de plasma hiperimmune, que s’obté de persones que han superat la infecció i conté anticossos neutralitzadors enfront del virus, és una arma terapèutica que s’està explorant en casos en què fallen la resta de tractaments que marquen els protocols actuals: “És una carrera entre el virus, que vol continuar replicant-se i va lesionant òrgans, i el pacient, que ha de desenvolupar una immunitat efectiva que el contrareste. Si el pacient no pot guanyar aqueixa carrera, hem d’ajudar-lo, i la manera és infondre-li plasma amb molts anticossos de donants hiperimmunes”, en paraules del doctor Miguel Salavert, Cap de Secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital La Fe.

Els primers resultats són positius, segons explica el doctor Gonzalo Salvador, Metge Adjunt de Medicina Interna en La Fe: “La nostra pacient portava ingressada ja un mes i, després d’haver intentat altres tractaments, continuava necessitant medicació immunosupressora. Per això, considerem que el millor era secundar-la amb aquest arma terapèutica que tenim per a ajudar-la a eliminar definitivament el virus”. La dona, hui dia, ja pot caminar sense ofecs.

El segon cas tractat en La Fe també evoluciona satisfactòriament, i el del Clínic “ha sigut una recuperació sorprenent, ens han informat que ja està donada d’alta i a casa”, comenta el Dr. Salavert.

La investigació clínica està oberta a la col·laboració de tots els centres valencians: “És un estudi ambiciós. Voldríem arribar a 200 pacients (de donants es faran els necessaris) i 200 controls, és a dir, 200 malalts receptors del plasma (100 pacients immunocompetents i 100 immunodeprimits) i un número similar de grup control. És a dir, persones als qui se’ls oferira aquest tractament, el desestimaren i se li administraren la resta de tractaments que de manera habitual es van aplicant a aquests pacients. En absència d’una teràpia eficaç confirmada, aquesta és una via oberta recomanada per organismes nacionals i internacionals”, comenta el doctor Marí Blanes, metge adjunt en la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital La Fe.

D’altra banda, el Dr. Francisco Jover, responsable de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’hospital de Clínic Universitari de Sant Joan d’Alacant ha assenyalat que “els dos primers pacients són de la primera fase de la pandèmia i no havien respost als tractaments inicials. El perfil dels altres dos pacients correspon al de l’objectiu de l’estudi, actuar en les fases més precoces de la infecció. Des del nostre hospital hem remés més de 30 donants al Centre de Transfusió. La disposició dels donants és excel·lent. Molts d’ells van estar greument malalts i per fortuna recuperats. A més molts són professionals sanitaris o de professions essencials”.

El procediment de donació és segur

La donació de plasma hiperimmune és voluntària, similar a una donació de sang a l’ús. El plasma s’extrau, es processa en el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, titulant la quantitat d’anticossos efectius i s’emmagatzema fins que els hospitals el requereixen per a un pacient concret.

Pot donar qualsevol persona que haja superat la infecció i haja desenvolupat anticossos contra el virus SARS-CoV-2 i compleix amb els criteris de donació de sang convencional. Alguns/es professionals de la Sanitat ho estan fent ja.

Les persones candidates a rebre aquesta transfusió d’anticossos compten majoritàriament amb malalties autoimmunes o oncohematològiques que no poden enfrontar per elles mateixes la infecció. Amb aquest assaig clínic, l’investigador principal del qual és el doctor Marí Blanes, de l’Hospital La Fe, la Comunitat Valenciana s’incorpora a la dotzena de centres que estan desenvolupant a tot el món investigació clínica a la recerca de nous tractaments contra la infecció per COVID-19: L’Hospital Universitari Puerta de Hierro-Majadahonda a Espanya i en àmbit internacional, centres de la Xina, Colòmbia, Holanda, França o els Estats Units.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 2 =

museo prehistoria