25n
25N
25N

L'infrafinançament valencià es fa palesa durant la crisi de la COVID-19 amb la despesa de 348,3 milions d'euros

La valenciana és la segona autonomia pitjor finançada, només per darrere de Múrcia

L'infrafinançament valencià es fa palesa durant la crisi de la COVID-19 amb la despesa de 348,3 milions d'euros
15/05/2020 -

Amb un dèficit anual de 1.300 euros respecte a altres autonomies segons la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, l’autonomia valenciana és la segona regió pitjor finançada, només per darrere de Múrcia. Si aquest finançament ja es feia notar a l’era pre-coronavirus, és a dir abans de març, actualment, quan la comunitat ha de fer front a una emergència sense precedents, aquesta falta d’ingressos es fa palesa encara més.

No obstant això, l’infrafinançament o el coronavirus no són els únics problemes als quals s’enfronta el territori valencià, i és que hi ha qüestions que vénen d’anys enrere com per exemple el dèficit, el deute històric o fins i tot les conseqüències que encara són palpables, fruit de les retallades en educació i sanitat. Si a tot açò li sumem un infrafinançament, el resultat és una autonomia pobra que navega en barqueta i un sol rem mentre altres viatgen en passe VIP i tot inclòs.

“Hi havia 1.325 milions d’euros previstos en els pressupostos de la Generalitat i que no han arribat”, apunta Vicent Soler, conseller d’Hisenda i Model Econòmic. De la mateixa manera, el conseller ha indicat que “la Comunitat Valenciana té un greu problema d’infrafinançament derivat d’un sistema injust, el repartiment del qual entre comunitats no segueix ni la lògica del pes poblacional ni la de les necessitats de despesa”.

Mentre no disposem del finançament suficient estarem obligats a continuar incorrent en dèficits si volem que els 5 milions de valencians tinguen uns serveis públics de qualitat i en condicions. Vicent Soler, conseller d’Hisenda i Model Econòmic.

Fins al 24 d’abril el Consell ha efectuat una despesa de 348,3 milions d’euros, dels quals el 41,77% correspon a mesures sanitàries que ascendeixen a 145,5 milions. Entre aquestes mesures el conseller Soler destaca, per sobre de totes, l’adquisició de material sanitari i equipament, “que ha suposat un total de 98,5 milions d’euros”.

Per altra, el segon bloc de mesures que han rebut una major quantitat de fons són les destinades a l’impuls de l’activitat econòmica amb un total de 123,1 milions d’euros, el 35,34% del pressupost.

En matèria d’inclusió, recerca i cooperació, les mesures han aconseguit els 48,3 milions d’euros i en l’àmbit educatiu, cultural i de noves tecnologies, s’han destinat 26,7 milions d’euros. Finalment, respecte a neteja, informació i altres despeses s’han destinat un total de 4,6 milions.

Fins al 24 d’abril el Consell ha efectuat una despesa de 348,3 milions d’euros per pal·liar els efectes de la COVID-19. Vicent Soler

Respecte a l’infrafinançament que pateix el territori valencià Soler afirma que “disposar d’un finançament just és bàsic per a poder exercir les competències que tenim com a comunitat autònoma per al manteniment de l’estat del benestar, i ho és encara més davant aquesta situació d’emergència i també per a estar millor preparats per a la recuperació”.

Per altra part, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic assegura que “el criteri de la població serà determinant en la distribució del fons de 16.000 milions que realitzarà el Govern central”, ja que d’aquesta manera es crea un precedent molt positiu “de cara a les futures negociacions per a la reforma del model de finançament autonòmic”, segons el conseller Soler.

“Els criteris de repartiment que regeixen el sistema de finançament autonòmic resulten molt perjudicials per a la Comunitat Valenciana, ja que ens col·loquen a la cua en recursos per càpita”, ha indicat Soler, qui ha recordat la “necessitat” de dur a terme una reforma del sistema de finançament autonòmic, ja que “és la clau que obri tots els panys”.

Disposar d’un finançament just és bàsic per a poder exercir les competències que tenim com a comunitat autònoma per al manteniment de l’estat del benestar. I ho és encara més davant aquesta situació d’emergència i també per a estar millor preparats per a la recuperació. Vicent Soler

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − tres =