25n
25N
25N

Un informe d'Hisenda assenyala que el Zaragoza va traure 1,7 milions abans del partit del Llevant i va donar 965.000€ a jugadors

El perit veu “estrany” que el club repartira una prima per la permanència abans del partit en el qual la podia aconseguir

E.P.

Un informe d'Hisenda assenyala que el Zaragoza va traure 1,7 milions abans del partit del Llevant i va donar 965.000€ a jugadors
03/10/2019 -

Un informe de l’Agència Tributària constata que es va extraure del compte bancari del Real Zaragoza 1.730.000 euros, part en efectiu i part com a transferències, abans del partit presumptament falsejat disputat en l’estadi Ciutat de València en 2011 entre el Zaragoza i Llevant en l’última jornada de lliga i en el qual l’equip aragonés va aconseguir evitar el descens de categoria.

A més, el document apunta al fet que nou jugadors del Zaragoza, a més de l’entrenador Javier Aguirre, van rebre en aqueixes dates 965.000 euros en concepte de primes per la permanència.

Aquest informe ha sigut elaborat per un tècnic d’Hisenda, que ha comparegut en qualitat de perit en aquest procés, en el qual es jutja el presumpte tripijoc del partit disputat en 2011 entre el Real Zaragoza i el Llevant Vosté Amb la victòria en aquesta trobada, l’equip aragonés va aconseguir evitar el descens de categoria i va ser l’Esportiu de La Corunya el club que va baixar a Segona Divisió.

El perit ha explicat que el Zaragoza va traure del seu compte bancari 1.730.000 euros, dels quals part van ser extrets en efectiu i part com a transferències, en tot cas autoritzats per l’exconseller Javier Porquera, acusat en aquest judici.

Algunes d’extres extraccions o transferències –ha continuat– tenen un “origen genèric”, a nom del mateix Zaragoza, i unes altres, d’una “filial” del club, la “immobiliària” Zaragoza Real Estigues. Ha precisat que una de les retirades, de 665.000 euros, té com a concepte ‘prevals a jugadors’.

Igualment, el funcionari d’Hisenda ha explicat a preguntes del fiscal que nou jugadors del Zaragoza, a més de l’entrenador, van efectuar dies abans del partit una doble retirada, de 50.000 euros en primer terme, i una segona, alguns per 25.000 i uns altres per 40.000 euros, mentre que hi ha un futbolista que només va fer una retirada de diners. En total, aquestes extraccions sumen un muntant de 965.000 euros.

Sobre aquestes primes, el perit ha valorat com a “estrany” que “es pague una prima per la permanència abans que es jugue el partit en el qual la van aconseguir”. Altres aspectes que li van cridar l’atenció van ser, per exemple, que dos jugadors que “van ser clau en la consecució de la permanència” no van rebre transferències. “Tampoc té sentit fraccionar la quantitat, no fer-ho d’una, i que a més ho retiren immediatament”, ha agregat.

També ha destacat que el club aragonés va presentar dues declaracions complementàries a l’Agència Tributària, amb un reconeixement de deute de 1,4 milions i 115.000 euros.

“PROCÉS D’ENNEGRIMENT”

El tècnic considera, a la vista de les conclusions del seu informe, que l’operativa que es va efectuar va ser donar en efectius diners a aquests integrants de la plantilla perquè després aquests li ho retornaren al club, en el que el perit ha qualificat com un “procés d’ennegriment” i “clarament anòmal”. “Cobren uns diners en efectiu quan els administradors concursals reconeixen que els deuen 11 milions. En una situació de precarietat de liquiditat cobren aquests diners. Això abunda que sembla estrany”, ha posat en relleu.

També ha posat diversos exemples de les variacions en el comportament financer dels integrants de la plantilla que suposadament van participar en aquesta operativa. Per exemple, ha destacat que els llavors jugadors del Llevant Rafael Jordà i Xavi Torres van mostrar canvis importants en les seues operacions bancàries.

En concret, en la comparativa entre els dos períodes analitzats, de 183 dies anteriors al partit i altres 183 posteriors, Jordà registra un augment en la retirada d’efectiu d’un 100%. Saca dels seus comptes 22.000 euros en els primers 183 dies analitzats, per sol 312 en els segons. Una cosa similar s’observa amb Torres, que mostra un 70% menys d’extraccions i un 80% en import.

També ha analitzat el funcionari el cas del qual fora porter del Llevant, Gustavo Munúa, la defensa del qual ha presentat un altre perit per a contrarestar la versió del d’Hisenda. Ha afirmat que es va produir una “reducció notòria” de la seua activitat financera, d’un 100% d’extraccions en els seus comptes espanyols i un 60% en les uruguaianes.

També apareixen en l’informe “aportacions en efectiu sense justificació, sempre posteriors al partit”. El 10 de juny, 20 dies després partit, va ingressar 49.000 euros; el 24 agost, 5.500 dòlars, i entre el 7 juny i el 6 de juliol, 1.000 euros, tot això amb “origen desconegut”.

El perit de la defensa de Munúa ha dit veure “imprecisions” en l’informe d’Hisenda i que la mateixa Agència Tributària “reconeix que no va poder tindre accés a tots els comptes de Munúa i el seu cònjuge”. Així mateix, ha defensat que el porter tenia “molts fons d’inversió i que els diners que va rebre en els seus comptes podria provenir d’aquests, alguna cosa que el tècnic d’Hisenda ha reconegut possible.

Igualment, ha sostingut que la retirada d’efectiu de Munúa va ser menor l’any 2011 –quan es va jugar el partit– que en 2010, tenint en compte totes les seues extraccions en els comptes de l’Uruguai i Espanya.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 2 =