L'informe dels lletrats del Congrés avala la suspensió dels quatre diputats presos pel procés

L'informe dels lletrats del Congrés avala la suspensió dels quatre diputats presos pel procés
24/05/2019 -

L’informe redactat pels lletrats del Congrés a proposta de la Mesa de la Cambra avala la suspensió dels quatre diputats a la presó preventiva pel procés independentista a Catalunya per aplicació de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal, segons han informat fonts parlamentàries.

La Mesa de la Cambra va sol·licitar aquest dimecres l’opinió dels serveis jurídics del Congrés en existir “dubtes” sobre com procedir a la suspensió d’Oriol Junqueras, d’ERC, i de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sánchez, de Junts per Catalunya.

L’òrgan de govern de la Cambra va sol·licitar aqueix informe amb l’oposició de PP i Ciutadans, que consideren que la Llei d’Enjuïciament Criminal ni el Reglament del Congrés són molt clares i han d’aplicar-se.

BUIDAR TOT DUBTE

No obstant això PSOE i Unides Podemos, que sumen cinc dels nou membres que té l’òrgan de govern, van preferir consultar als lletrats per a buidar qualsevol indici de dubte i deixar clar, en paraules de Batet, que la Mesa actua amb “fonaments jurídics sòlids” i “garanties” que la seua decisió no pot ser “qualificada de política”.

Res més constituir-se el Congrés dimarts passat, el PP, Ciutadans i Vox havien demanat a la Mesa l’aplicació automàtica d’aqueixa mesura als quatre diputats independentistes argumentant que l’article 21.2 del Reglament del Congrés estableix la suspensió en funcions d’aquells parlamentaris en situació de presó preventiva.

La presidenta del Congrés, per part seua, va consultar al Tribunal Suprem sobre una altra possible via de suspensió, la de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LeCrim), que ordena la suspensió del càrrec públic en cas de processament per delicte de rebel·lió i que va ser la utilitzada pel jutge Pablo Llarena quan els afectats eren diputats del Parlament. No obstant això, l’Alt Tribunal va considerar “inviable” pronunciar-se enmig del judici del procés i va insistir en l’opció del Reglament.

Davant aquesta tessitura, la majoria de la Mesa va acordar sol·licitar un informe als serveis jurídics per a aclarir les mesures a adoptar, i convocar-se a una nova reunió aquest divendres per a estudiar-lo i, segons va remarcar Batet, prendre una decisió si la conclusió dels lletrats ho permetia.

Aqueix informe, segons han avançat fonts parlamentàries, avala la suspensió dels diputats presos en aplicació de l’article 384 bis de la LeCrim.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + dos =

turismo salou