25n
25N
25N

L'informe de Bombers sobre el Palau aprecia "danys importants" i recomana "mesures immediates"

L'informe de Bombers sobre el Palau aprecia "danys importants" i recomana "mesures immediates"
05/07/2019 -

L’informe elaborat pels Bombers després de la caiguda de part del sostre de la Sala Rodrigo del Palau de la Música de València assenyala que hi ha “danys importants que impedeixen l’habitabilitat de l’edificació o part d’ella, requerint intervencions de reparació o substitució i l’adopció de mesures immediates”.

Un equip de bombers es va desplaçar el dimarts a l’auditori municipal per a inspeccionar les instal·lacions amb motiu del despreniment de part del recobriment del sostre ocorregut el passat cap de setmana. Ja llavors, van apuntar com a possible causa de l’incident a l’existència d’algun tipus d’acumulació d’humitats per condensació, en donar-se la coincidència de l’existència de la conducció de climatització just damunt de la zona afectada.

L’informe amb els detalls de l’actuació s’ha donat a conéixer en la reunió de portaveus celebrada hui a l’Ajuntament. El document recorda que la inspecció es realitza en dues sales de concerts –la Rodrigo i la José Iturbi– on s’han produït “sengles despreniments amb característiques similars separats temporalment uns set mesos”.

En concret, a la Sala Rodrigo, que ha patit l’incident més recent, s’observa que el despreniment “ha afectat una zona d’uns 30 metres quadrats de superfície de recobriment de làmines de fusta d’un dels escalons que configuren el sostre de la sala”. Els bombers afigen que “l’estructura portant es troba estable, havent-se produït el despreniment en enlairar-se les làmines de la citada estructura”.

De la inspecció d’aquestes làmines, s’aprecia “com l’aglomerat es disgrega amb facilitat i en les superfícies de contacte entre l’estructura portant i els taulers s’observen les restes de cola encara adherits”.

Agrega l’estudi que hi ha “danys importants que impedeixen l’habitabilitat de l’edificació o part d’ella, requerint intervencions de reparació o substitució i l’adopció de mesures immediates”.

Els tècnics expliquen que la conducció de climatització transcorre longitudinalment al llarg de la zona on s’ha produït el despreniment i un dels trams de la conducció principal s’ha després, “encara que no es pot determinar si la seua caiguda ha provocat el despreniment de les làmines o, per contra, aquest tram ha caigut arrossegat per algun tipus d’ancoratge existent”.

ACUMULACIÓ D’HUMITATS

“En tot cas –prossegueix– la deterioració de l’aglomerat de les làmines sembla indicar l’existència d’algun tipus d’acumulació d’humitats per condensació al no observar-se indicis de filtracions externes i donar-se la coincidència de l’existència de la conducció de climatització just damunt de la zona afectada”.

Sobre la sala José Iturbi, s’informa que torna a realitzar-se una inspecció després de la duta a terme el novembre de 2018 quan es va desprendre una làmina d’una de les petxines laterals per la humitat procedent d’unes filtracions.

Apunten els bombers que, “atés que els materials de construcció, estructura de fusta i taulers aglomerats, i les tècniques de construcció són les mateixes a les utilitzades de la sala Joaquín Rodrigo, no és possible descartar l’existència de les mateixes patologies pel que no es recomana l’obertura al públic de les sales José Iturbi i Joaquín Rodrigo mentre no s’inspeccionen adequadament i es procedisca a la seua reparació per part d’una empresa especialitzada”.

Preguntat per aquesta qüestió, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat als mitjans que, una vegada s’ha emés l’informe dels Bombers, es farà un altre d’un “servei específic” d’especialistes en auditoris “per a veure com l’abordem”.

RIBÓ: “ANÀLISI DETALLADAMENT”

“Volem fer una anàlisi detalladament per a veure la solució”, ha dit el primer edil, que ha asseverat que “la cosa està funcionant i buscarem solució”. Així ha incidit que dimarts que ve acudirà un gabinet especialitzat que, a més, guarda “relació familiar” amb l’arquitecte del Palau. Finalment, Ribó no s’ha “atrevit” a posar data a la reparació però ha afirmat: “Volem arreglar-ho amb la màxima velocitat”.

Després de la reunió dels portaveus, el representant de Ciutadans (Cs), Fernando Giner, ha subratllat que el seu grup va preguntar el passat 17 d’abril per escrit sobre les inversions en la climatització. “I ens van dir que estaven al corrent i que estava perfecta, per tant volem saber què és el que està passant en el Palau perquè se’ns diu una cosa per escrit i ara sembla que no està tan bé”, ha fet notar.

Giner ha recordat que a la Sala Rodrigo “estaven fins fa poc els xiquets assistint a activitats”, per la qual cosa “la situació és gravíssima”. En aquest punt, ha reiterat la petició de la formació ‘taronja’ perquè l’edil de Compromís Gloria Tello no torne a tindre competències en Cultura perquè, al seu judici, “no està preparada”.

Per part seua, el regidor de Vox José Gosálbez ha considerat que “el que es veu és que hi ha hagut una falta de manteniment d’anys”. “Les coses no es deterioren de hui per a demà”, sinó que són de “molts anys de deterioració, tant del PP com de Compromís, i ha passat el que ha passat”.

També la portaveu del PP, María José Catalá, ha posat el Palau de la Música com a exemple de mala gestió del govern municipal. Aquests dies, la ‘popular’ ha exigit una auditoria integral del Palau de la Música i una partida pressupostària per a les obres de manteniment.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 2 =