La ciutadania tria els seus estudis per vocació, però després no pot exercir d'allò

L'avanç del baròmetre municipal d'opinió ciutadana, que aquesta vegada se centra en la formació i professió, mostra satisfacció entre la població valenciana per l'oferta educativa

Guardar

WhatsApp Image 2019-02-19 at 13.50.10
WhatsApp Image 2019-02-19 at 13.50.10

Durant els mesos de desembre de 2018 i gener de 2019 l'Ajuntament de València, amb l'empresa Sonmerca València S.L., va dur a terme un baròmetre municipal per a conéixer l'opinió ciutadana, en aquest cas, centrant-se en temes d'educació i ocupació. Els resultats han sigut avançats aquest matí pel regidor Carlos Galiana.

S'han realitzat un total de 2300 entrevistes a peu de carrer a la ciutat de València, a persones majors de 18 anys empadronades a la ciutat, tenint en compte quotes de sexe, edat i tenint en compte la separació per barris.

Nivell d'estudis y ocupació

En aquest primer avanç, s'ha destacat l'elevada puntuació quant a la satisfacció entre els usuaris de les institucions educatives, com la Universitat Popular, amb un 8'5; l'agència d'ocupació València Activa amb 7'2; l'Espai Dones i Igualtat, més desconegut, però amb un 8'8; o els centres de servei municipals amb 8'5.

La majoria de la població no està treballant actualment en una cosa relacionada amb el que van estudiar

El nivell d'estudis és un dels temes en els quals se centra el baròmetre, en el qual no s'han trobat sorpreses en observar que la majoria de població que no té estudis o que únicament ha acabat els estudis obligatoris es troba per damunt dels 65 anys. Les causes per les quals van deixar d'estudiar van ser, sobretot, la necessitat de treballar (68,1%) o per tindre obligacions familiars (22,5%), destacant el cas de les dones. És interessant que molt poc percentatge de població deixara els estudis per falta de recursos (7,3%) o per falta d'interés en l'oferta (4,7%), la qual cosa l'Ajuntament pren com a senyal que els cursos i accions formatives que s'ofereixen estan tenint bona acceptació entre la població.

Quant a les raons per les quals la gent va triar quins estudis cursar, l'opció que més destaca és per gust o vocació i, en la cua amb gran diferència, per tradició familiar, donant la volta al que haguera sigut una de les opcions principals fa uns anys.

No obstant això, la gran majoria de la població en totes les franges d'edat ha contestat que no estan treballant actualment en una cosa relacionada amb el que van estudiar: un 68'6% en el cas dels majors de 65 anys; 61'7% en les edats entre 40 i 64 anys; i amb un lleuger descens, el 57'3% en els menors de 40.

Quant a la situació laboral de les persones enquestades, evidentment hi ha grans variacions segons el nivell d'estudis. En el cas de les persones sense estudis, un 70'4% són jubilades o pensionistes, tenint en compte que la majoria són persones majors de 65. Quant a persones són títols universitaris o que han acabat formació professional de grau mitjà i/o superior, la taxa de treballadors per compte propi o alié es troba per damunt del 60% en tots els casos. Per part seua, la taxa de desocupació està en el 13% entre les persones amb formació professional i en un 7'2% amb estudis universitaris.

La ciutadania també ha valorat quines assignatures acadèmiques són més importants, així com quins haurien de ser afegides al currículum. Idiomes estrangers (9'3), tecnologia (8'9) i ciències com les matemàtiques i la química (8'7) han sigut les més valorades; sent l'última la religió, amb una notable baixada de punts respecte a la resta, només 3'7 sobre 10. Les competències que afegirien són valors socials, educació cívica i valors de conducta, així com més idiomes i educació sexual.

Realització de cursos i activitats

A causa de l'àmplia oferta de l'Ajuntament en cursos, tallers i activitats formatives, s'ha preguntat a la població si han decidit cursar en alguna d'aquestes accions, en les quals destaca un sí del 31% de menors de 40 anys, amb un lleuger descens al 24'8% de persones entre 40 i 65 anys, i un 14'7% en majors de 65. Sobretot, han tingut molt d'interés els cursos d'idiomes i, en segon lloc, activitats relacionades amb la informàtica i electrònica. Els motius de la ciutadania per a no haver realitzat cap curs, han sigut sobretot per falta de temps o d'interés, de nou recalcant que només el 4'4% de la població no ho ha fet per raons econòmiques.

El desconeixement tampoc ha sigut un motiu per a no apuntar-se als cursos, ja que al voltant del 50% de la població coneixien les activitats dels centres de serveis socials, la Universitat Popular, les Biblioteques municipals i els centres de persones majors, fins i tot dels diferents rangs d'edat s'observa que els resultats no varien dràsticament.

Les professions més valorades

Finalment, el barem també va preguntar per les professions considerades amb més i amb menys prestigi social. No és sorprenent que la professió més valorada, amb gran diferència, siga metge o metgessa, amb un 72'5%, seguida a molta distància per les enginyeries, i advocats/as, amb un 27'7% cadascuna. Sí que és curiós, per exemple, la presència de la professió d'infermer/a baixe fins als últims llocs, amb solo un 2'8% de prestigi social, així com l'aparició en últim lloc d'influencers i youtubers, amb un 1'5%.

En el cas de les ocupacions amb menys prestigi social, destaca també amb una gran diferència el personal de neteja, amb un 46'4%, seguida de treballadors/as del sector primari, com a agricultura o mineria (20'8%) i cambrer/a amb el 16'3%.

Els resultats complets que aniran publicant en els pròxims dies. El dimecres 20 serà publicada la informació de les tabulacions segons els districtes municipals, el 21 els resultats per edat i sexe, i el 22 els fitxers de microdades. Es poden consultar amb tot luxe de detalls els resultats a través de la pàgina web de l'Oficina d'Estadística (www.valencia.es/estadistica), el departament que ha fet possible la recaptació i la publicació d'aquestes dades.

Arxivat a:

Destacats