25n
Orgull
Orgull

Els indumentaristes de Xàtiva es reinventen per la Covid-19

Han llançat mascaretes i adorns nadalencs amb tela de fallera

Els indumentaristes de Xàtiva es reinventen per la Covid-19

Tots els negocis que envolten la festa fallera viuen una situació extrema a causa la suspensió de les festes per la crisi sanitària. Estem en un moment on molts sectors s’hi han hagut de reinventar i, en el cas de Xàtiva, la ciutat valenciana on primer es plantaren monuments fallers després de València, estan treballant per aconseguir-ho.

El 10% dels ingressos per aquestes vendes es destinaran a l’Associació Espanyola contra el càncer

Els indumentaristes locals han impulsat una campanya, amb l’ajuda de l’Ajuntament, per a les properes festes de Nadal. La finalitat d’aquesta iniciativa, que està destinada a la ciutadania en general, és la venda de diferents elements com ara mascaretes de microfibra homologades, realitzades amb tela de fallera de diferents colors, i també decoració nadalenca per a adornar la casa o penjar a l’arbre de Nadal, com ara boles nadalenques o figures d’àngels. Totes les creacions porten una etiqueta amb el nom “Indumentaristes Xàtiva”, per tal de distingir el producte.

El preu és de 10 euros en el cas de les boles (amb un pack de dues), 12 euros en el cas dels àngels i 9 euros per a les mascaretes. A més, cal destacar que el 10% de la recaptació per aquestes vendes es destinarà a l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

La representant d’aquest col·lectiu, Teresa Sanz, ha explicat que “aquesta iniciativa servirà per a donar a conéixer un sector que està patint molt a conseqüència d’aquesta situació sanitària”.

Una iniciativa que podria tenir continuïtat

En paraules a València Extra, María Beltrán, regidora de Falles a l’Ajuntament de Xàtiva, ha manifestat que el dels indumentaristes és un sector “important a la ciutat”. Pel que respecta a la iniciativa, considera que “servirà per a decorar les cases dels nostres veïns i veïnes de la forma més valenciana possible”, i ha demanat “el suport de tot el col·lectiu faller però també de la resta de xativins i xativines, ja que a tots ens agrada celebrar el Nadal”.

La iniciativa va nàixer per la situació tan complicada que està passant el sector a Xàtiva i a tota la Comunitat Valenciana. “Com a regidora, em vaig reunir amb ells diverses vegades i en una d’eixes reunions va sorgir aquest projecte, ja que des de l’Ajuntament ens vam comprometre a recolzar el col·lectiu el màxim possible“, assevera Beltrán.

María Beltrán considera que “hui en dia es veu inviable que es puguen realitzar unes falles com les coneixem en març, però s’ha parlat en una reunió amb les altres Juntes Local de la possibilitat de traslladar la festa a un altre mes

Segons reconeix l’edil “és una iniciativa molt bonica que podria quedar-se en el temps, de cara a futurs Nadals i que, a més, també es podria realitzar en altres municipis fallers de la zona”.

Tal com ha reconegut la regidora de Falles “són moments molt complicats. Teníem diverses propostes i activitats mirades i pensades que anàvem a realitzar aquest mes de novembre, que hem decidit posposar per a l’any vinent per la situació tan complicada que estem vivint”.

Sobre el futur de la festa en 2021, María Beltrán considera que “hui en dia es veu inviable que es puguen realitzar unes falles com les coneixem en març, però s’ha parlat en una reunió amb les altres Juntes Local de la possibilitat de traslladar la festa a un altre mes. Nosaltres treballem en el dia a dia i tenim moltes idees que s’hi han posposat fins que la incidència de la Covid-19 siga menor en Xàtiva”.

150 anys de tradició

L’espectacular festa de les Falles té una llarga tradició a Xàtiva. El 1865 es va plantar el primer monument faller, a la plaça de la Trinitat. Són més de 150 anys d’història, no debades és la primera ciutat on es van plantar falles després de la de València. La setmana fallera és una gran oportunitat de visitar Xàtiva i recórrer els seus carrers a la recerca dels monuments i l’amplíssima oferta d’activitats. Les falles locals són molt populars, amb 19 comissions, i contenen característiques i valors culturals propis.

El 1865 es va plantar el primer monument faller, a la plaça de la Trinitat

Com a element genuí destaca la llarga tradició local de llibrets fallers, publicacions anuals de cada falla testimonis d’una festa dinàmica i en constant evolució. Els gravats més antics que es conserven fets per a un llibret són precisament de la impremta de Blai Bellver. Aquest impressor local va publicar els versos de la Falla de la Trinitat els anys 1865, 1866 i 1867.

Entre els actes més destacats a la capital de la Costera és molt característica la Baixada de Sant Josep, romeria que protagonitza la comunitat fallera el dia 19 al matí.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − cinc =