Sindicatura de Comptes veu incompliments "significatius" de la normativa de contractació en la CVMC i À Punt en 2017

À Punt va contractar tres directius sense el procés selectiu per a garantir els principis d'igualtat, publicitat i mèrit

Guardar

apuntnoticias
apuntnoticias

La Sindicatura de Comptes ha detectat, en l'auditoria financera dels comptes anuals de l'entitat pública Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC) de l'exercici 2017, "incompliments significatius" de la normativa de contractació aplicable i del control intern previst en la pròpia llei de creació de l'ens.

En el cas d'À Punt, dirigida per Empar Marco, assenyala que es va contractar tres directius sense la realització prèvia de processos selectius que garantisquen els principis d'igualtat, publicitat, mèrit i capacitat previstos en la seua normativa. Els tres directius de so, segons consta en la resolució de la Sindicatura, la directora d'Informatius; el director d'Enginyeria i Explotació i el director de Continguts i Programació.

La creació i cobertura dels tres llocs --que juntament amb el de la directora general no s'inclouen en la relació de llocs de treball--, la seua creació va ser autoritzada per la Direcció general de Pressupostos.

Així mateix, apunta al fet que es va formalitzar un contracte laboral d'actuació artística --per a funcions de presentadora i codirectora de programes de ràdio-- "abans d'obtindre's l'autorització preceptiva de la Conselleria d'Hisenda", en concret, amb sis mesos d'antelació.

En els dos casos, tant de la CVMC, entitat pública amb personalitat jurídica pròpia que té com objecte satisfer les necessitats d'informació, cultura, educació i entreteniment dels ciutadans i ciutadanes i la societat de la Comunitat Valenciana, com de la Societat, a través de la qual s'exerceixen eixes funcions, la Sindicatura de Comptes detecta una comptabilització "inadequada" dels saldos per transferències de la Generalitat, la qual cosa genera un augment "improcedent" de les xifres del balanç de l'exercici, i un insuficient contingut informatiu de la memòria tant sobre les existències com les despeses de personal.

En la SAMC, la major part de les existències, 3,1 milions d'euros, correspon als pagaments anticipats realitzats a les empreses adjudicatàries en el moment de formalitzar els contractes sense que aquestes empreses hagen fet cap entrega de materials i sense que À Punt haja assegurat els seus pagaments requerint-los les garanties oportunes.

En el passat any, la Societat va formalitzar contractes de drets d'emissió, d'antena i de programes per un total de 14 milions d'euros, als quals s'afig els formalitzats per la CVMC, que sumen quasi 15 milions (14,9), tramitats per la normativa interna.

A 31 de desembre de 2017, dels 469 llocs de treball previstos en la plantilla d'À Punt s'havia cobert 23 (un 4,9% de la plantilla), tots ells de manera provisional mitjançant borses de treball temporal, 20 d'aquests últims (el 86,9%), amb personal de l'antic grup RTVV. I recorda que sobre el nomenament d'Empar Marco, hi ha un recurs contenciós-administratiu pendent de resoldre pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En relació amb els contractes sotmesos a la normativa de contractació pública, "és important la insuficient justificació de les necessitats en els contractes menors". I quant a la contractació de programes, destaca que la norma aprovada per la CVMC per a la selecció i contractació de continguts en règim de producció associada per a À Punt, "no regula suficientment els principis generals de contractació pública".

"En cap cas dels expedients revisats consta que la SAMC, abans de formalitzar els contractes, haja requerit als contractistes que acrediten els requisits de capacitat, solvència i no vinculació amb la CVMC i amb la SAMC. Tampoc consta que la SAMC comprove els requisits de subcontractació estipulats en els contractes", afig l'informe.

RECOMANACIONS

La Sindicatura planteja sis recomanacions en el cas d'À Punt sobre finançament de la Generalitat (que analitze el contingut del contracte programa per al període 2018-2020 per a determinar el règim comptable de les subvencions que rep de l'entitat pública); existències; despeses de personal (regular en la seua normativa interna criteris per a formalitzar contractes d'actuació artística) i de contractació.

En aquest últim cas, la Sindicatura assenyala que, per exemple, en cinc contractes menors analitzats, falta una memòria en què es justifique la naturalesa i extensió de les necessitats que pretenen cobrir-se i afig que la norma interna sobre el procés de selecció i contractació de continguts en règim de producció associada, no regula suficientment els principis d'igualtat i transparència o confidencialitat i manca d'una regulació sobre altres extrems com les garanties exigibles per als pagaments anticipats.

Sobre la CVMC, la Sindicatura detecta bàsicament els mateixos incompliments. En existències, que la major part, 4,2 milions, corresponen a pagaments anticipats a les adjudicatàries en el moment de formalització de contractes sense que aquestes empreses hagen entregat materials o l'entitat haja assegurat els pagaments mitjançant exigència de garanties i en despeses de personal, a 31 de desembre, dels 62 llocs previstos havia coberts 40 de manera provisional mitjançant borses temporals, el 87,5% amb extreballadors d'RTVV.

La Sindicatura, que realitza 17 recomanacions, fa notar quant a contractació, incompliments relacionats amb criteris d'adjudicació, i en continguts en règim de producció associada per a la SAMC, que no regula suficientment els principis generals de contractació pública.

Arxivat a:

Destacats