25n
Orgull
Orgull

Incliva desenvolupa un kit de detecció ràpida de COVID-19, d'alta sensibilitat i maneig senzill

Incliva desenvolupa un kit de detecció ràpida de COVID-19, d'alta sensibilitat i maneig senzill
06/05/2021 -

L’Institut d’Investigació Sanitària (Incliva), de l’Hospital Clínic de València ha desenvolupat un kit de detecció ràpida de la COVID-19, ja disponible per a ser utilitzat, que permet determinar en molt poc temps la presència del virus.

Aquest kit parteix dels resultats del projecte ‘Detecció i caracterització ràpida de COVID-19 i del pacient’, que va obtenir l’abril de 2020 finançament de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) en el marc de la convocatòria de ‘Sol·licitud urgent d’expressions d’interés per al finançament extraordinari de projectes d’investigació sobre SARS-COV-2 i la malaltia COVID-19’.

El projecte té com a investigador principal a Felipe Javier Chaves, director de la Unitat de Genòmica i Diabetis d’Incliva, en col·laboració amb el Servei de Microbiologia i Parasitologia de l’Hospital Clínic de València, sota la direcció de David Navarro.

En el projecte també ha participat el Servei de Pneumologia del mateix Hospital, dirigit per Jaime Signes Costa, i el Grup de JC. Martín-Escudero, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Río Hortega de Valladolid.

Els principals avantatges del kit desenvolupat són la seua alta sensibilitat (molt pròxima a la PCR), la seua especificitat del 100% (no hi ha falsos positius, no detecta com a positius cap cas negatiu), que evita també els falsos negatius, l’absència d’extracció d’ARN (la mostra es deposita en un tampó i es pot utilitzar directament amb la qual cosa s’estalvien costos i temps) i la seua rapidesa (en 20-30 minuts es tenen els resultats).

La manipulació necessària és molt senzilla i sense equipament complex que facilita la seua utilització en diferents àmbits, com a centres de salut i urgències. La sensibilitat i especificitat obtinguda és superior a la que presenten el test d’antígens i una mica inferior a la de la PCR, si bé aquest kit és molt més ràpid i senzill de fer.

Els kits poden utilitzar-se a partir de mostres de diferent origen (exsudat nasal, mostra nasofaríngia o raspat bucal) mitjançant un procediment molt senzill i de mínima manipulació, tant per al processament de la mostra com per a l’anàlisi de resultats. Els resultats poden determinar-se a simple vista.

Els kits es basen en amplificació isoterma de regions específiques del virus i d’un gen humà que produeixen un canvi de color en la reacció quan la mostra és positiva. L’ús d’un control intern permet determinar si les mostres s’han pres i processament correctament, evitant-se que mostres que no s’han pres o conservat bé puguen interpretar-se com a mostres negatives.

El projecte mitjançant el qual s’ha desenvolupat aquest procediment, al llarg de dotze mesos, ha inclòs diverses activitats: determinació de les seqüències d’interés necessàries per a l’amplificació; desenvolupament de sistemes d’amplificació; obtenció de mostres, desenvolupament de sistemes mitjançant PCR ràpida i convencional; desenvolupament de sistemes d’amplificació isoterms i la seua validació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + 2 =