25n
25N
25N

Els contagis per Covid-19 comencen a alentir-se lleugerament a la Comunitat Valenciana

L’ocupació de les UCI continua sent elevada a la Comunitat Valenciana, superant el 62% dels llits

Els contagis per Covid-19 comencen a alentir-se lleugerament a la Comunitat Valenciana
01/02/2021 -

Després de quasi 14 dies de restriccions dures, que van suposar el tancament de tota l’hostaleria i instal·lacions esportives, així com l’avançament del tancament dels comerços a les sis de la vesprada, a excepció dels considerats essencials, les dades mostren que la incidència de la Covid-19 comença a descendir lleugerament. No obstant això, encara queda molt camí per recórrer per a arribar a unes xifres òptimes i, per descomptat, encara queden dies en què es podrien prendre noves mesures de contenció.

De fet, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per avaluar l’actual estat d’alarma per a poder atorgar una major autonomia a les comunitats autònomes i, d’aquesta manera, posar damunt de la taula l’avançament del toc de queda a les 20.00 hores. I és que ha augurat que “vindran setmanes molt complicades”.

Però, què diuen les dades? Si bé és cert que s’ha produït una estabilització i, fins i tot una evolució a la baixa en algunes zones de la Comunitat Valenciana, “poden ser puntuals”. De moment, i després de dies seguits superant els 9.000 nous casos diaris de coronavirus, les últimes actualitzacions mostren que els contagis diaris han començat un descens lleu. De fet, en els últims dies, les altes han tornat a superar als nous contagis.

Així mateix, respecte als ingressos hospitalaris, d’acord amb les dades del Ministeri de Sanitat, la pressió sobre els llits d’aguts ha baixat poc més d’un punt. No obstant això, l’ocupació a les UCI continua sent elevada, i ja suposa més del 62% dels llits. De fet, la Comunitat Valenciana és la segona comunitat autònoma, només per darrere de la Rioja, amb major ocupació de les UCI.

I de la mateixa manera, les morts per coronavirus continuen disparant-se en tot el territori valencià. Fa dues setmanes, el 19 i el 21 de gener, quasi es va arribar al centenar de morts – 98 –. No obstant això, la setmana passada, la xifra de morts no va baixar dels 90 diaris. D’acord amb les dades estadístiques, la letalitat a partir dels 80 anys és molt elevada: el 72,5% de les dones valencianes que moren per coronavirus superen aquesta edat, mentre que el percentatge d’homes morts és del 54%, sent també un percentatge molt elevat de mort masculina per Covid-19 entre els 70 i els 79 anys (27,8%).

Els hospitals es preparen

La saturació generalitzada de les UCI i la pressió hospitalària, que malgrat haver-se suavitzat continua sent elevada, ha portat, a les gerències dels hospitals, a habilitar altres espais als hospitals, com a cafeteries, capelles, sales d’actes o gimnasos de rehabilitació, per a ingressar a pacients i aprofitar quiròfans i unitat de reanimació (REA) per a crítics.

En aquest sentit, mentre el Clínic de València té previst crear una UCI en el gimnàs de rehabilitació i ja s’ha destinat el paritori a crítics; a l’Hospital d’Elx s’han habilitat huit llits en la Capella i 20 en la Cafeteria. A més, en l’Arnau s’han habilitat 50 llits extra i al de Llíria s’han preparat els quiròfans per si fera falta per a crítics.

Finalment, la Conselleria de Sanitat ha ordenat el trasllat immediat dels pacients hospitalitzats que muiren per covid al depòsit del cementeri o de l’empresa funerària perquè no romanguen en el de la institució sanitària. Sobre aquest tema, ha explicat que l’extensió de la malaltia Covid-19 en aquests moments “fa necessari que s’hagen d’extremar totes les mesures de seguretat sanitària i d’higiene”. Per tant, es recomana la seua immediata inhumació o incineració, i que “no s’acumulen en el depòsit de l’hospital o institució sanitària en què eren ateses, sense necessitat que transcórreguen més de 24 hores de la defunció, i una vegada obtingudes la certificació mèdica de defunció i la llicència d’enterrament”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 5 =

museo prehistoria