25n
Orgull
Orgull

Puig: "Les previsions són més favorables, però encara hi ha una incertesa molt gran"

E.P.

Puig: "Les previsions són més favorables, però encara hi ha una incertesa molt gran"

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assenyalat en la vesprada d’aquest dimecres que les prediccions sobre l’evolució de l’incendi forestal a Llutxent (València) són “més favorables” i l’horitzó és “una mica millor” que el d’aquest matí, però “encara hi ha una incertesa molt gran”, ha dit, al mateix temps que ha demanat “gran prudència” i “no fer cap parenceria de triomfalisme”.

Així s’ha manifestat Puig en una atenció als mitjans de comunicació juntament amb l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, on ha parlat sobre les últimes notícies de l’incendi a Llutxent, que es va declarar aquest dilluns i afecta a més de 2.800 hectàrees en sis poblacions valencianes: Llutxent, Gandia, Pinet, Ador, Barx i Quatretonda.

La situació és estable, s’està avançant, les prediccions són més favorables, però estem encara en una incertesa gran. Poden canviar els vents, estem pendents d’aquest llevant que pel que sembla arribarà d’aquí a unes hores. Fa falta gran prudència”, ha explicat el ‘president’.

Puig ha indicat que són “més positius” que en el matí d’aquest dimecres perquè considera que l’horitzó és “una mica millor”, però ha evitat fer “cap parenceria de triomfalisme” atés que ha admés que és un foc “molt complicat”.

Així mateix, ha apuntat que no és un problema de mitjans, ja que compten amb “tots els possibles”. “Cal gestionar adequadament els recursos aeris, l’espai aeri és limitat i també la zona de cobertura. Cal veure com es pot fer de la millor manera possible perquè no hi haja perill per a ningú perquè la seguretat és la clau. El més important és la seguretat, dels pilots i dels qui treballen en terreny amb condicions climatològiques terribles”, ha ressaltat.

En aquest sentit, ha instat als operaris al fet que no assumisquen “més riscos dels necessaris” i ha demanat als ciutadans que estiguen “convençuts” que “s’ha fet i s’està fent tot el possible” per extingir l’incendi. A més, ha indicat que són els professionals els qui han de dirigir les lluites contra els incendis i no ha d’haver-hi “contaminació partidista ni política”.

Quant als fronts en els quals treballen els bombers, ha explicat que no hi ha “discriminació de cap tipus”, sinó que actuen en funció de quin és l’interés per a resoldre abans l’incendi i decideixen on situen el “màxim possible d’esforços”. “S’està actuant en tots els llocs on es puga aconseguir el perímetre, es tracta de blindar-ho perquè no afecte més enllà”, ha manifestat.

D’aquesta manera, Puig espera que la climatologia “es convertisca de debò en el gran aliat”, al mateix temps que ha anunciat que la Generalitat i l’Ajuntament de Gandia donaran “el màxim suport” als qui tinguen una primera residència afectada i els donaran una solució habitacional de manera “immediata” i ha garantit que no es quedaran “en el carrer”.

17 mitjans aeris del MAPA i 4 Brigades d’especialistes en extinció treballen a Llutxent

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha incrementat el dispositiu aeri i humà enviat aquest dimecres, 8 d’agost, a l’incendi de Llutxent a València, per a recolzar a la Comunitat Valenciana en les labors d’extinció.

En total, treballen en la zona set avions amfibis, tres d’ells amb capacitat de descàrrega de 5.500 litres i quatre de 3.100 litres, així com un helicòpter Kamov de 4.500 litres i vuit helicòpters de transport amb helibalde de 1.200 litres, així com un avió de Comunicacions i Observació que grava i envia imatges aèries en temps real sobre l’evolució de l’incendi, segons precisa el Ministeri.

Per als treballs d’extinció des de terra s’han desplaçat quatre Brigades de Reforç contra Incendis Forestals i una unitat mòbil de Meteorologia i Transmissions que donen suport als directors d’extinció.

El Ministeri ha incrementat igualment el dispositiu aeri enviat a Portugal amb un altre avió amfibi de gran capacitat, que se sumisca als dos Canadair que es van manar a primeres hores del matí al Concelho de Monchique.

Durant aquest dimecres s’ha enviat també un helicòpter Kamov a l’incendi declarat en la localitat de Gola L’Olla a Càceres i una unitat mòbil de Meteorologia i Transmissions a Bassa de Veus a Albacete.

40 HABITATGES AFECTATS, 10 EN RUÏNA

Per la seua banda, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha indicat que hi ha 40 habitatges afectats i deu en estat de ruïna, encara que ha matisat que les dades són “provisionals”, ja que és “difícil” accedir a l’espai.

En aquest sentit, ha explicat que aquest dimecres a la vesprada han celebrat un Ple extraordinari on han demanat al Govern que declare les zones afectades com a “zones de catàstrofe”, per a poder arbitrar “totes les ajudes” que puguen i així reparar “encara que siga mínimament” el dany que, ha lamentat, és “irreparable”.

Així mateix, ha agraït als ciutadans de Gandia i als responsables d’hotels, càmpings i hostals del municipi per la seua “preciosa reacció” solidària i ha anunciat que han obert l’Oficina d’Atenció a Afectats, que està oberta 24 hores, en l’Ajuntament, i un telèfon per a atendre les consultes dels ciutadans.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − set =