25n
25N
25N

Inaugurat el Primer congrés d'àmbit estatal ‘Dones i Esport’

Rodríguez: “La Diputació té com a meta acabar amb la discriminació de les dones en l’esport”

Els reconeixen els seus èxits esportius amb batedores i altres electrodomèstics; les manen a fregar i fer les tasques de la llar quan juguen al futbol; han de superar autèntiques carreres d’obstacles per aconseguir un lloc de direcció o gestió esportiva que ni tan sols tenen garantit pels seus mèrits. Ho expliquen les pròpies dones, esportistes d’elit que en algun moment de la seua carrera s’han topat amb la barrera de la discriminació.

En resposta a aquestes situacions que se segueixen produint en l’àmbit esportiu, la Diputació de València ha organitzat, amb la Universitat Politècnica (UPV), Nosaltres Esportistes i la gestora Emtesport, el primer congrés d’àmbit estatal ‘Mujeres y Deporte’, que ha sigut inaugurat aquest divendres pel president de la Corporació, Jorge Rodríguez, i la diputada d’Igualtat i Esports, Isabel García.

En paraules de Rodríguez, “la Diputació té entre les seues metes acabar amb la discriminació de les dones en l’esport”, un objectiu que coincideix amb el de l’organització d’aquest esdeveniment que se celebra aquest cap de setmana en l’edifici Nexus de la UPV, amb més de 300 persones inscrites i la participació d’esportistes d’elit com la judoka Ana Carrascosa, la jugadora de waterpolo Jennifer Pareja i l’ex jugadora de bàsquet Anna Montañana, que narraran les seues experiències.

El president ha insistit en l’acte inaugural de l’esdeveniment en què “la igualtat és un dels eixos d’acció del govern d’aquesta institució, i aquest congrés pioner a nivell estatal, igual que el Feminari que enguany celebrarà la seua segona edició, demostra que la Diputació està sent capaç de passar de les paraules als fets”.

Fets que ha repassat Jorge Rodríguez en la seua intervenció, com la Volta Ciclista a València de Dones impulsada per la Diputació, o la consolidació de la 10K Femenina i el suport a la Selecció Valenciana de Rugbi i el primer equip de motociclisme compost íntegrament per dones. Fets com el creixement de la presència de la dona en el Circuit de Carreres Populars, que se segueix incentivant en cada edició; i com les subvencions a clubs d’elit com el Valencia CF, el Llevant UD i el València Basket femenins, que s’estenen a l’esport base i les joves promeses.

En al voltant d’any i mig, l’àrea d’Igualtat, Joventut i Esports que dirigeix Isabel García ha donat una bolcada a la política esportiva centrant els seus esforços en la promoció de la igualtat efectiva, i fruit d’eixe treball compartit amb les federacions i els clubs s’han aconseguit fites com la disputa de la primera partida de pilota entre dones en el Trinquet de Pelayo; s’ha portat a València el 6 Nacions d’Hoquei, amb les millors jugadores d’aquest esport de minories; i ha vist la llum el primer Challenge Play for Women, una convenció pionera a Espanya que conjumina l’esport electrònic amb la participació femenina.

 

Igualtat en la pràctica esportiva i la presa de decisions

Isabel García ha exposat la necessitat d’un congrés com aquest que “promou la participació i la presència de les dones, no solament en la pràctica esportiva sinó en la presa de decisions”. La diputada admet que “s’ha avançat i cada vegada es visibilitza més el paper de la dona”, però creu que encara és llarg el camí per recórrer fins aconseguir una igualtat real, ja que “les dones estem actualment en una situació com podrien estar els homes en els anys 70”, ha assenyalat.

Per la seua banda, els responsables de la Universitat Politècnica, que compta amb el Màster de Gestió Esportiva, dirigit per César Iribarren, han agraït la iniciativa de la Diputació i la permanent col·laboració que la institució presidida per Jorge Rodríguez manté amb l’entorn universitari. La vicerectora d’Alumnat i Extensió Universitària, Mª Victoria Vivancos i el propi Iribarren han coincidit a l’hora de destacar que “advertim un dèficit de la figura de l’esportista en la gestió de l’esport, i per açò ens vam sumar al projecte”.

El primer congrés ‘Mujeres y Deporte’ consta de dues jornades en les quals hi ha programades cinc taules redones, amb la participació d’institucions, entitats esportives, periodistes, universitats i esportistes d’elit. Tant el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, com la diputada Isabel García, han insistit que “per aconseguir la meta de la igualtat entre homes i dones en l’esport necessitem la implicació d’altres institucions i del teixit social, des de l’àmbit educatiu fins als ens i clubs esportius”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =