25n
25N
25N

Impuls a la Via Verda entre Xàtiva i Carcaixent

Els pressupostos de la Generalitat de 2021 preveuen una inversió de 3,8 milions d’euros per al projecte

Impuls a la Via Verda entre Xàtiva i Carcaixent

La connexió ciclopeatonal en el corredor Carcaixent – Xàtiva mitjançant una Via Verda disposarà el pròxim 2021 d’una inversió pròxima als 4 milions d’euros per part de la Generalitat Valenciana. Concretament, es passarà dels 137.000 euros pressupostats per a la realització del projecte en 2020 als 3.831.999 euros. Unes actuacions a realitzar que, a més, són susceptibles de ser cofinançades pels fons FEDER de la Unió Europea.

El projecte té per objectiu la connexió ciclopeatonal des del nucli urbà de Xàtiva fins a l’estació de Carcaixent, unint les comarques de la Costera i de la Ribera Alta, adequant zones en desús com les antigues vies que divideixen en dues parts la localitat de Manuel. Es tracta, en definitiva, d’uns treballs de mobilitat sostenible, aprofitant l’existència d’un traçat ferroviari de 9,5 quilòmetres de l’antiga línia La Encina – València fins a La Pobla Llarga, desmantellada l’any 2009. Entre La Pobla Llarga i Carcaixent s’adequarà un corredor capaç d’albergar, en condicions adequades de seguretat viària i comoditat, la ruta ciclopeatonal, sumant un recorregut total de 16 quilòmetres.

Paco Salom, alcalde de Carcaixent, destaca aquesta iniciativa com “un gran projecte de mobilitat per a vertebrar el territori d’una manera alternativa”

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha valorat molt positivament les diverses inversions previstes l’any vinent per part de la Generalitat a la ciutat. Per al primer edil “es tracta d’un increment important en les quanties de projectes destinats a Xàtiva, la qual cosa demostra l’aposta decidida que el govern valencià està fent per la millora dels serveis públics a tots els nivells i també per l’escut social de la nostra ciutat”.

Per part seua, Paco Salom, alcalde de Carcaixent, destaca aquesta iniciativa com “un gran projecte de mobilitat per a vertebrar el territori d’una manera alternativa”.

Tal com ha recordat Salom, es tracten de dos traçats independents, però, una vegada finalitzats, es podran gaudir pels usuaris per a realitzar rutes entre Xàtiva i Dénia o Tavernes. Cal recordar que actualment hi ha una altra Via Verda en marxa, que es va començar la legislatura passada amb la col·laboració de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, i que està projectada per l’antic traçat del tren Carcaixent – Gandia – Dénia, que va unir aquestes localitats fins a l’any 1974.

L’itinerari, d’una longitud total de 66 quilòmetres i amb trams ja finalitzats, implica els nuclis poblacionals d’Alzira, la Barraca d’Aigües Vives, Benifairó de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, continuarà per la comarca de la Safor, i servirà de nexe d’unió entre Oliva i el nord de la demarcació d’Alacant.

Per a l’alcalde de Carcaixent, “aquestes dues vies verdes connectades generaran un plus i constituiran un canal molt interessant per a ajudar a promocionar un turisme que recórrega aquestes comarques”.

ADJUDICACIÓ DEL PROJECTE

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat adjudicava a mitjan maig d’enguany, per 113.479,78 euros, el contracte per a la redacció del projecte de construcció del tram, amb un termini de 18 mesos.

Actualment hi ha una altra Via Verda en marxa, projectada per l’antic traçat del tren Carcaixent-Gandia-Dénia, que permetrà l’opció de completar una nova ruta entre Xàtiva i la costa

Amb aquesta adjudicació a VIELCA Ingenieros, es posava en marxa el procés administratiu per a la construcció de l’itinerari ciclopeatonal. Per al conseller Arcadi España aquestes actuacions signifiquen una aposta de la Generalitat per “recuperar antics traçats ferroviaris i adaptar camins històrics o naturals de baixa intensitat de trànsit per a implantar en ells itineraris ciclopeatonales en tot l’àmbit territorial de la Comunitat de manera que, conjuntament a la resta de carrils bici i vies de ciclovianants que s’estan construint, permeta disposar d’una malla de camins sostenibles, adequats per al trànsit no motoritzat, funcionals però, alhora, molt lligats al paisatge i les tradicions”.

En aquest sentit, el conseller ha qualificat aquest traçat de “gran interés” en poder aprofitar-lo com “una ruta directa i desafectada de trànsit rodat entre les poblacions de La Pobla Llarga, Manuel i Xàtiva”, a més de promoure altres usos com la pràctica de l’esport a l’aire lliure i altres activitats lúdiques amb gran potencial de desenvolupament turístic de la zona.

DOS TRAMS DIFERENCIATS

El projecte de construcció consta de dos trams diferenciats, el de Carcaixent – La Pobla Llarga i el de La Pobla Llarga-Xàtiva. Així, en el tram Carcaixent – La Pobla Llarga se seleccionarà l’itinerari més adequat a partir de l’estudi de solucions que es desenvolupe. Per a això, s’avaluarà la implantació sobre diversos dels camins rurals existents, compartint plataforma amb el trànsit agrícola, o bé, al costat de les carreteres locals. Se seleccionarà l’opció que oferisca majors garanties de seguretat viària per a tots els usuaris i que responga als requisits de funcionalitat i connectivitat adequats. Igualment, se senyalitzarà amb el nou ús i s’executaran puntuals obres de condicionament.

Per la seua part, el tram la Pobla Llarga – Xàtiva discorrerà sobre l’antiga plataforma ferroviària, que haurà de ser regenerada per a transformar-la en una pista confortable per als usuaris. Per a això s’emplenarà amb llastos la capa del balast ferroviari que roman en molts trams. A més, s’adequaran les vores del corredor i es reposaran els taulers de les diferents estructures que salven els llits.

ALT VALOR PAISATGÍSTIC

La ruta ciclopeatonal, de traçat pràcticament pla, discorrerà per un paisatge d’alt valor agrícola, principalment entre tarongers, travessant els rius Albaida i Canyoles, i connectarà les poblacions de Carcaixent, La Pobla Llarga, Manuel i Xàtiva.

La ruta ciclopeatonal, de traçat pràcticament pla, discorrerà per un paisatge d’alt valor agrícola, principalment entre tarongers, travessant els rius Albaida i Canyoles, i connectarà les poblacions de Carcaixent, La Pobla Llarga, Manuel i Xàtiva

Tot el corredor se senyalitzarà i es realitzaran plantacions amb arbres autòctons al llarg d’aquest. En punts concrets del traçat, es crearan àrees de descans, miradors, zones verdes i punts d’informació dels elements paisatgístics i patrimonials de l’entorn, a fi de contribuir a divulgar tant els valors naturals com culturals de la zona.

Actualment, l’estat del corredor és de total abandó, ja que, des que es va desmantellar la línia ferroviària i es van retirar els carrils, les travesses i l’electrificació, no s’ha dut a terme cap de labor de conservació o adequació.

L’Ajuntament de Manuel va realitzar el condicionament i neteja del tram central de l’antiga travessia ferroviària, que discorria en trinxera dins del nucli urbà i divideix en dos la població mentre que la Conselleria recentment va prolongar aquesta actuació, tant per l’extrem nord com pel sud, de manera que tot el tram que discorre pel sòl urbà del municipi ja es troba condicionat i adaptat per al seu ús ciclopeatonal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − sis =