25n
25N
25N

La Generalitat i l'ajuntament d'Ontinyent impulsen la regeneració urbana de Cantereria

L’actuació té un pressupost de 3.238.000 euros, dels quals la Generalitat aporta 1.600.000 euros i està previst que finalitze a finals de 2023

La Generalitat i l'ajuntament d'Ontinyent impulsen la regeneració urbana de Cantereria
14/09/2020 -

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, han signat el protocol de col·laboració per iniciar les actuacions de regeneració urbanística i arquitectònica a la zona de Cantereria. D’aquesta manera, es facilitarà una solució habitacional a les persones afectades pel temporal de la DANA del 12 de setembre de 2019, i que després el gener de 2020 van tornar a patir danys de consideració per la borrasca Glòria.
Les actuacions s’executaran segons la memòria del projecte aportat per l’Ajuntament i tindran un cost total de 3.238.000 euros, dels quals la Generalitat finança 1.600.000 euros, en tres anualitats. Referent a això el vicepresident Martínez Dalmau ha anunciat que “des de la Vicepresidència Segona s’ha compromès en el pressupost de 2021 la quantitat prevista de 600.000 € per a l’any que ve”.
Per a Martínez Dalmau la regeneració urbana de Cantereria és possible gràcies a la col·laboració institucional. “Ens trobem davant un clar exemple de treball conjunt entre administracions per resoldre els problemes urgents de les famílies. L’actuació coordinada entre l’ajuntament d’Ontinyent i la Generalitat va fer realitat una primera intervenció de reallotjament de set famílies les cases de les quals van patir danys estructurals. Els facilitem els habitatges procedents del conveni de cessió amb Criteria Caixa “, ha manifestat.
També s’ha referit al canvi climàtic, i en aquest sentit ha advertit que “les ciutats s’han d’adaptar a aquesta nova realitat en dos vessants diferents. En primer lloc és important actuar d’urgència en aquelles zones que es poden veure afectades per altres temporals i noves inundacions. Però en paral·lel cal seguir treballant en la prevenció. Adaptar les nostres ciutats al nou context i treballar per reduir al mínim l’impacte ecològic “.
Segons el protocol signat, l’Ajuntament d’Ontinyent serà l’encarregat de l’adquisició dels habitatges i immobles que es delimiten i el seu enderroc, el sosteniment dels talussos i la neteja i regeneració del paratge, amb la creació d’un espai verd. També confeccionarà un llistat de persones propietàries afectades.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explicava que “en este moment, ja s’han comprat unes 29 cases de les 44, el que suposarà més o menys uns 600.000 euros. Ens queden per adquirir sobre 15 cases aproximadament”. Rodríguez aprofitava l’ocasió per a agrair al vicepresident el treball realitzat perquè “des del moment zero es va ficar a la nostra disposició. Ha sigut un plaer poder treballar colze a colze amb el vicepresident en una actuació tan important per a la nostra ciutat”, ha incidit.
Per la seua banda, la Conselleria es farà càrrec del 50% de l’actuació, per tal de contribuir a l’adquisició per part de les persones afectades d’un nou habitatge, després de la venda a l’Ajuntament de la qual tenen en Cantereria. També, la Conselleria contribuirà a la rehabilitació o reparació d’un altre habitatge propietat de la persona beneficiària o a la inversió en una activitat econòmica diferent a la preexistent en la zona afectada, destinant el sobrant a la regeneració arquitectònica i mediambiental de l’àrea afectada.
De la mateixa manera col·laborarà per al sosteniment dels talussos mitjançant la creació d’un espai verd sostenible i compatible amb la ubicació del terreny resultant de la demolició dels habitatges.
Les dues parts s’han compromés a constituir una comissió de seguiment per garantir l’execució del conveni, així com aclarir incidències o dubtes tècnics que puguen sorgir.
En l’actualitat, la conselleria gestiona a través d’Evha, 65 habitatges que formen part de parc públic de la Generalitat i altres 27 que provenen del conveni subscrit amb Criteria Caixa.
A més, s’estan duent a terme dos projectes de Regeneració Urbana (ARRU) en el municipi que permetran renovar 50 habitatges i rehabilitar altres 77. La inversió total en regeneració gira entorn els 10 milions d’euros. Comptant amb els dos ARRUS i el projecte de Cantereria la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica té prevista una inversió de més de 13 milions d’euros.

Exposició fotogràfica

En la seua visita al municipi, el vicepresident, acompanyat per l’alcalde i pel director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència energètica, Alberto Rubio, ha visitat l’exposició “DANA Ontinyent: 1 any d’una tempesta històrica”, que commemora el primer aniversari de les inundacions.
La mostra fotogràfica, situada a la Casa de la Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara, recull 75 instantànies cedides per l’Associació Fotogràfica d’Ontinyent (AFO) i per diversos mitjans de comunicació de la ciutat. El catàleg de la mostra inclou textos al·lusius a la DANA de 2019, el canvi climàtic i d’altres temporals que han afectat Ontinyent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + 5 =