25n
25N
25N

El ple demana que l'Estat compense per la doctrina constitucional sobre l'impost de plusvàlues

El ple demana que l'Estat compense per la doctrina constitucional sobre l'impost de plusvàlues
30/03/2017 -

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat hui instar el Govern de l’Estat per tal que solucione, per mitjà de l’aprovació de les mesures pertinents, la problemàtica plantejada per la resolució del Tribunal Constitucional en el cas que la sentència relativa a l’Impost sobre l’Increment de Valors dels Terrenys Urbans de Naturalesa Urbana (conegut com a Impost de Plusvàlues), que afecta el territori foral de Guipúscoa, s’estenga a la resta de l’Estat espanyol.

Com és conegut, el 16 de febrer passat, el Tribunal Constitucional va resoldre la qüestió d’inconstitucionalitat promoguda per un jutge de la Jurisdicció Contenciosa de Guipúscoa sobre determinats preceptes de la Norma Foral que regula l’impost. Atés que es tracta de preceptes idèntics als arreplegats en la Llei d’Hisendes Locals i en l’Ordenança reguladora de la nostra ciutat, “la resolució posa de manifest la possible inadequada regulació de l’impost, que –ha explicat Ramón Vilar– ha obligat a realitzar davant de pagaments a nombrosos contribuents que podrien no haver obtingut cap benefici/plusvàlua en la transmissió d’immobles en la nostra localitat”.

Per això, ha afegit el regidor d’Hisenda, és necessari que l’Ajuntament preveja mesures dirigides al fet que es puga exigir el tribut d’acord amb la constitucionalitat de la totalitat de l’articulat de l’impost, i reparar als qui hagen fet front al gravamen, quan no tenien obligació de fer-ho.

En eixe sentit, el Ple ha aprovat també que es disposen els mitjans materials i humans necessaris per a dotar de l’adequada infraestructura la Delegació d’Hisenda de l’Ajuntament de València “a fi de poder donar degut compliment a les conseqüències que podrien derivar-se” de la resolució del Constitucional.

La moció del regidor d’Hisenda s’ha plantejat com a alternativa a la proposta que havia realitzat inicialment el Grup Ciutadans, que ja incloïa la referència a l’increment de mitjans en la Regidoria, entre altres aspectes com la modificació de l’Ordenança reguladora de l’impost.

A banda de la moció alternativa del regidor d’Hisenda, també el Grup Popular ha plantejat en una esmena transaccional per tal que és rebaix el tipus de gravamen de l’impost al 5% i que s’aplique una bonificació en els casos d’herència del 95%, “atés que la sentència encara no afecta l’Ajuntament i encara no es pot saber com quedaran determinats aspectes (la retroactivitat, per exemple)”, en paraules d’Eugenio Monzó.

Vilar ha rebutjat la proposta del PP “que no ve al cas amb el qual s’està tractant, i que pareix que se’ls acaba d’ocórrer”, mentre que el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, s’ha mostrat d’acord amb la iniciativa “però no com a alternativa al tema de les plusvàlues”, sinó per a aprovar-la en una altra sessió plenària.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + catorze =

museo prehistoria