caixa popular

IMED València realitza la seua primera TAVI

Es tracta d’una tècnica complexa d’intervencionisme que es realitza sobre pacients amb estenosis aòrtica severa (estretor de l’aorta)

IMED València realitza la seua primera TAVI
02/08/2017 -

L’Hospital IMED València segueix cobrint fites des de la seua obertura i la passada setmana va realitzar amb èxit el seu primer implant valvular aòrtic transcatèter, o TAVI (transcatheter aortic valve implantation). Aquest procediment es realitza en pacients amb estenosis aòrtica severa (estrenyiment de la vàlvula aòrtica, que impedeix el correcte flux de sang des del cor cap a l’aorta i la resta del cos). El procediment consisteix en la introducció d’una pròtesi aòrtica biològica a través d’un catèter fins a la vàlvula del pacient, on s’unfla amb una pilota i en expandir-se substitueix a la mateixa vàlvula del pacient, permetent restaurar l’adequat flux sanguini a l’eixida del cor.

Com explica el Dr. Mariano Valdés, responsable d’aquesta primera intervenció i cap de cardiologia en l’Hospital Verge de l’Arreixaca de Múrcia, “Hui en dia la primera opció de tractament en pacients amb estenosis aòrtica severa simptomàtica segueix sent la cirurgia oberta, amb esternotomiq (obertura de l’estèrnum) per a retirar la vàlvula del pacient i implantar la pròtesi. No obstant això, existeixen casos en els quals la cirurgia està contraindicada o és de molt alt risc, a causa de la seua avançada edat o al fet que pateixen altres malalties que poden complicar el post-operatori. És en aquests pacients en els quals està indicat la TAVI, amb unes taxes d’èxit similars a les de la cirurgia i superiors a les del tractament únicament mèdic. Fins i tot en determinats casos en absència de risc quirúrgic elevat es pot considerar la TAVI com a alternativa a la cirurgia; per exemple, en aortes molt calcificades, història de radioteràpia sobre el tòrax, o pacients portadors de by-passes”.

El Dr. Valdés explica les particularitats d’aquesta intervenció, “la selecció dels candidats a TAVI depén de tot un equip mèdic que ha de realitzar una valoració individualitzada de la millor opció de tractament en cada cas. S’han d’avaluar els riscos individuals del pacient, la factibilitat tècnica de la TAVI i el tipus d’abordatge més indicat. Aquest pot ser fonamentalment via transfemoral, a través de l’artèria femoral del pacient, o via transapical, mitjançant una xicoteta toracotomia fins a arribar a la punta del cor, per on s’introduirà la pròtesi”.

En aquest primer cas realitzat en IMED València, s’ha tractat d’un pacient de 90 anys d’edat, diagnosticat d’estenosis aòrtica simptomàtica per a dispnea, angor i síncope. “A causa de la seua avançada edat i a la seua fragilitat, es va desestimar la cirurgia oberta i es va plantejar la realització d’una TAVI. Es va realitzar TAC amb contrast de membres inferiors per a comprovar un acceptable calibre dels gots per a introduir el catèter, i un ecocardiograma transesofàgic per a mesurar amb exactitud la grandària de l’anell aòrtic i decidir la grandària de la pròtesi que necessitava”, ha explicat el mateix Dr. Valdés.

El procediment ha sigut un èxit i s’ha pogut implantar adequadament la pròtesi sense complicacions. Actualment el pacient es troba asimptomàtic i estable i ha rebut l’alta hospitalària amb prou faenes uns dies després de ser intervingut.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × cinc =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris