Fins ací hi havia platja

L’efecte de les successives ampliacions del Port de València és notori gràcies a imatges aèries

Guardar

Restroceso playas sur 02-1
Restroceso playas sur 02-1

A les platges al sud de València -les que queden, una va ser substituïda per ciment-, entre la desembocadura del nou llit i alguna cosa al nord de la Gola del Perellonet, la línia de costa ha retrocedit entre nou i 65 metres. És una de les conclusions a les quals arriba l'estudi 'Caracterització de la textura dels sediments i evolució de la línia de costa des de Pinedo fins a la gola del Perelló mitjançant imatges LANDSAT (1984-2014)', recollit per eldiario.es.

Un procés molt visible, a simple vista, que fa uns anys es negava des dels nivells més alts de l'Administració: el govern socialista de José Luís Rodríguez Zapatero va afirmar, en 2007, que el port "no produeix efecte barrera" i que no és la principal causa de l'erosió de les platges al sud d'aquest. Un dels motius pels quals es va aprovar la Declaració d'Impacte Ambiental que ara, de nou, pretén utilitzar el port pese els canvis en l'ampliació nord.

Tant des de l'Ajuntament de València, amb Joan Ribó al capdavant, com des de la Conselleria de Medi Ambient, amb Mireia Mollà, s'ha reclamat al Port que paralitze el procés d'adjudicació. Volen que aquest es mantinga a l'espera del Ministeri de transició Ecològica, perquè dictamine si fa falta o no una nova DIA.

La veritat és que, després de les ampliacions de 1965 i, especialment, l'escomesa a la fi dels 80 i principis dels 90 -que va arrabassar la platja al barri de Natzaret-, la reculada de la línia de costa ha sigut acusat.

Reculada visible

Amb l'ús de l'eina Google Earth Pro pot veure's, aproximadament, l'estat de la línia de costa actual -encara que aquest fluctua entre temporals-. Gràcies a l'arxiu digital d'imatges aèries del Ministeri de Foment, accessible a través del Centre de Descàrregues, pot apreciar-se l'evolució de la costa de la Devesa, la línia de defensa de l'Albufera.

En una ràpida comparació, al nord de la Gola de Pujol, pot apreciar-se la reculada. Comparat amb una imatge aèria de 1965, pot veure's com l'erosió de la platja és major conforme més al nord -i més cap al Port-. Es tracta, exactament, del descrit en l'estudi: l'efecte 'ombra' del port amb els sediments afecta, especialment, des del Perelló fins a la Gola de Pujol, quan l'erosió, a poc a poc, desapareix per a ser una zona lleugerament acumulativa.

També pot apreciar-se com l'amplària de la desembocadura ha disminuït, alhora que disminueix les aportacions d'aigua a l'Albufera i, amb això, l'obertura de comportes per al seu desguàs.

Des d'una vista més pròxima a la zona de la Gola, el problema és molt més visible. Malgrat això, es tracta d'un dels llocs on la reculada no és major; just al sud del port, a la platja de l'Arbre del Gos, és on es registra la màxima reculada, amb 65 metres.

Farciment

Les solucions a aquest problema són complicades. Limitar l'efecte 'ombra' del port és, pràcticament, impossible. Com a impossible és la destrucció de zones del port per a això. Des del Ministeri de Transició Ecològica s'ha aprovat la redacció d'un projecte per a portar arena 'nova', i recuperar així, almenys, 20 metres de costa. Al costat d'això, també s'ha proposat allargar espigons en algunes Goles per a propiciar el procés acumulatiu de sediments. De moment, els milions d'inversió per a emplenar amb arena són només solucions transitòries.
Destacats