25n
25N
25N

La imatge de la dona en els monuments fallers a revisió

El 23 de gener es reunirà la subcomissió del Consell de les Dones per a abordar la cosificació de la dona en els monuments fallers

La imatge de la dona en els monuments fallers a revisió
16/01/2018 -

Falta menys de dos mesos perquè comencen les Falles 2018. Dies intensos, plens de pólvora i color, en els quals un dels protagonistes indiscutibles seran els característics monuments fallers. La crítica política i social i la sàtira sempre estan presents en aquests monuments, que provoquen riures entre els milers de valencians i turistes que els visiten. No obstant això, la polèmica al voltant dels ja famosos ninots també està present.

D’aquesta manera, el pròxim 23 de gener es reunirà, per primera vegada, una subcomissió del Consell Municipal de les Dones i per la Igualtat, amb l’objectiu d’abordar la presència de la dona en els monuments fallers. Bé és cert, que sempre s’han vist representades a les dones amb corbes exagerades, però, precisament, per a evitar la cosificació de la dona, aquest òrgan debatrà les mesures que s’haurien d’aplicar per a frenar la imatge de la dona com a objecte sexual.

Per tant, les conclusions que es traguen d’aquesta reunió, en la qual estaran presents membres de diferents associacions i entitats, així com representants de Junta Central Fallera, de Cultura Festiva o de la Fundació Turisme València, a més d’artistes fallers, s’elevaran a la Regidoria de Festes i als artistes fallers perquè apliquen les recomanacions acordades. Així mateix, també es plantejarà la possibilitat de contractar a professionals formats en matèria de Gènere, que assessorarien tant al gremi d’artistes fallers, com a les diferents comissions falleres.

Aquesta subcomissió es va formar el passat 17 de novembre, quan en una reunió del Consell Municipal de les Dones i per la Igualtat, format per una trentena de representants d’organitzacions feministes, empresàries, mestresses de casa, etc., es va abordar la importància de revisar el tractament de la dona en els monuments fallers, si es pretén aconseguir la igualtat entre gèneres. No obstant això, aquesta subcomissió no pretén eliminar el caràcter satíric de les falles. D’aquesta manera, Anaïs Menguzzato, Directora General de l’Institut de la Dona i membre del Consell, assegurava que ‘no es tracta de cap tipus de denúncia. El que volem és millorar i que hi haja més espai per a la igualtat’.

No obstant això, sembla que s’ha encés la metxa de la discòrdia. I és que des del Partit Popular valencià ja han anunciat la seua disconformitat amb aquesta subcomissió. Així, el regidor Eusebio Monzó explicava que ‘sempre defensarem la llibertat d’expressió i creació dels artistes i comissions falleres, i estarem en contra de qualsevol forma de censura o ingerència’, i afegia que ‘els ninots i monuments tenen en la sàtira i en la ironia el seu principal fil argumental’.

Per la seua banda des del gremi d’artistes fallers asseguren que no se senten atacats per aquesta proposta, sempre que siga per a millorar, i no es caiga en la censura. I és que el Consell de les Dones no pretén limitar la creativitat dels artistes fallers, tan sols que les escenes o els comentaris masclistes no siguen el fil conductor dels monuments.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 4 =

bombers
CCCC
bombers