25n
25N
25N

Illa anuncia que ja s'està perfilant el procés de vacunació contra la Covid-19

Illa anuncia que ja s'està perfilant el procés de vacunació contra la Covid-19
23/09/2020 -

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha advertit que la situació epidemiològica de la COVID-19 a Espanya és en aquests moments “dinàmica i canviant”, per la qual cosa ha advertit que cal “estar preparats per a tots els escenaris”.

Durant la seua compareixença aquest dimecres en la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats, el ministre ha apuntat que els “plans de contingència” podrien ser activats “en període molt curt”, tal com es preveu ‘Pla de resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per COVID-19’ aprovat per unanimitat per Sanitat i les CCAA.

“La situació epidemiològica és dinàmica i canviant. Hem d’estar preparats per a tots els escenaris. La tendència nacional d’augment de transmissió ens obliga a tindre preparats els següents escenaris, si bé les clares diferències territorials fan necessari adaptar les mesures de manera quirúrgica, adaptades a cada zona”, ha valorat.

Illa ha assenyalat que, en aquests moments, l'”eix central” del combat contra el virus és l’Atenció Primària, “sobre la qual està recaient la major part de diagnòstics i seguiments”. “És el nivell assistencial que ara mateix es troba més tensat”, ha alertat. Quant als hospitals, ha reconegut que els llits ocupats per pacients amb COVID-19 “està creixent a poc a poc”, situant-se en al voltant del 10 per cent, encara que algunes CCAA se situen entorn del 25 per cent.

El ministre ha dedicat el començament de la seua intervenció a explicar per què, al seu judici, aquesta “segona ona” és diferent del començament de la pandèmia al març i abril. En primer lloc, ha argumentat que, “si bé és cert que la incidència de la COVID-19 està augmentant en tota Espanya”, sí que “difereix de manera important entre territoris”.

“No està en ascens en totes les CCAA. De fet, algunes que van tindre increments a principis de l’estiu, com Aragó i Catalunya, ara es troben en descens o altiplà”, ha assenyalat, apuntant a Madrid com “la principal preocupació en aquests moments”.

SEGONA ONA: “MENOR INTENSITAT” I “CREIXEMENT MÉS LENT”

De la mateixa forma, ha defensat que aquesta ona “és clarament diferent de la primera”, ja que té “menor intensitat” i “una velocitat de creixement més lenta, encara que les xifres semblen similars a les de març o abril”. En aquest context, ha assenyalat que la capacitat de diagnòstic per part de les CCAA ha millorat “notablement”, de manera que es detecten fins a sis o set de cada deu positius, en comparació amb el deu per cent de la primera ona.

Illa ha reivindicat, a més, que entre el 12 i el 18 de setembre les CCAA han realitzat més de 700.000 PCR, és a dir, més de 100.000 diàries, la qual cosa situa a Espanya “en el rang més alt als països europeus”. Així mateix, ha indicat que s’estan diagnosticant casos més joves, amb una mitjana d’edat de 35 anys enfront dels 60 de març i abril. Illa ha afegit que ara almenys quatre de cada deu casos són asimptomàtics i que la letalitat està per sota de l’u per cent, en comparació amb el 12 per cent en els pitjors mesos de la pandèmia.

D’altra banda, el ministre ha informat que 16 comunitats autònomes, Ceuta i Melilla tenen ja implementada l’aplicació de rastreig de contactes desenvolupada pel Govern, ‘Radar Covid’. Illa ha animat als ciutadans a descarregar l”app’, que ja compta amb 4,3 milions de descàrregues, per a facilitar el control dels contagis.

PASSARÀ UN TEMPS ENTRE L’ARRIBADA DE LA VACUNA I LA VOLTA A la NORMALITAT

Sobre l’arribada d’una vacuna, el ministre ha apuntat que es prioritzarà als “grups prioritaris” de “manera progressiva”, però ha puntualitzat que “com a societat encara queda un temps de convivència amb el virus quan arriben les primeres vacunes”. En aquest sentit, ha demanat a la població que es consciencie que la distància social, la higiene de mans o l’ús de mascaretes continuaran sent imprescindibles durant “diversos mesos”.

En qualsevol cas, Illa ha assegurat que les vacunes estaran disponibles “només quan es verifique que són eficaços, segura i de qualitat”. “Aquest procés es realitzarà sense dreceres, amb les mateixes mesures de seguretat que tenen habitualment tots els medicaments”, ha especificat, encara que afegint que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ja està treballant en un programa de farmacovigilància sobre la vacuna.

Segons ha informat el ministre durant la seua compareixença, l’AEMPS ha autoritzat fins al moment un total de 122 assajos clínics amb medicaments per a analitzar la seua possible utilitat enfront de la COVID-19. No obstant això, ha recordat que només està autoritzat remdesivir, ja que “en la resta no existeix de moment evidència d’assajos controlats que permeten recomanar-los”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + un =

bombers
bombers