Igualtat prepara dos programes d'envelliment actiu

Guardar

oltra_Vistabella
oltra_Vistabella

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que s'està elaborant la posada en marxa de dos programes d'envelliment actiu encaminats a pal·liar la soledat no desitjada i per a les persones majors en el món rural.

La vicepresidenta ha explicat aquestes dues iniciatives durant la visita que ha realitzat a Vistabella del Maestrat, on ha assegurat que s'emmarquen dins de l''Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada 2020-2025', "una eina dinàmica i eficaç per a marcar les polítiques del Botànic orientades a les persones majors".

Aquests dos programes, que s'estan dissenyant des de la conselleria, tenen un pressupost previst d'1,7 milions d'euros per a la seua execució al llarg d'enguany, i l'objectiu "és garantir als nostres majors unes condicions de vida dignes, felices i de qualitat" ha reiterat Oltra.

En la seua visita al municipi de Vistabella del Maestrat, la vicepresidenta s'ha reunit amb l'alcalde, Jordi Alcón, i membres de la corporació municipal, per a estudiar possibles ubicacions dels projectes de creació d'un CEAM i un centre de dia per a persones majors.

Oltra ha destacat la importància que les persones majors del nostre medi rural "compten amb recursos i serveis públics que els permeten continuar envellint saludablement sense haver d'abandonar el seu poble, en el qual molts van nàixer".

Per a la vicepresidenta aquests recursos possibiliten "vincles i relacions socials que els ajuden a afrontar la soledat davant la qual les diferents circumstàncies de la vida els han situat", i ha assegurat que des d'Igualtat "treballarem per a promoure la creació d'espais i serveis que permeten a les persones majors continuar vivint en el seu entorn".

Estratègia 2020-2025

En aquesta línia, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit abordar aquesta situació i dissenyar un pla de mesures i iniciatives emmarcades en l''Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada 2020-2025', que parteix d'un informe de la Universitat Jaume I i està centrada en cinc línies de treball:

- Inclusió i acció dels serveis públics: es tracta de traslladar les mesures del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social des d'una perspectiva de les persones majors per a facilitar-les l'accés universal als serveis públics de tota mena.

- Convivència i solidaritat generacional: desenvolupar programes de convivència en els barris i ciutats per a fer possible la relació entre persones de totes les edats i projectes de dinamització comunitària a través de la xarxa de Centres Especialitzats d'Atenció a Persones Majors.

- Autonomia personal i bons tractes: relacionada amb tots els programes que es desenvolupen des de la Generalitat per a prevenir la no institucionalització de les persones i la prevenció i atenció dels maltractaments.

- Participació: un eix que es desenvoluparà conjuntament amb el Consell Valencià de les Persones Majors per a dotar de les eines necessàries el desenvolupament de programes de dinamització i participació.

- Repte demogràfic i envelliment, despoblació i migracions: es tracta d'un eix que busca arrelar les persones en els territoris. Per això, per primera vegada s'ha posat en marxa una ordre per al desenvolupament de programes d'envelliment actiu i de dinamització del món rural.

Destacats