25n
25N
25N

Igualtat llança una campanya per a impulsar la compra de joguets sense estereotips de gènere

Igualtat llança una campanya per a impulsar la compra de joguets sense estereotips de gènere
14/12/2017 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha engegat una campanya publicitària per a aquest Nadal en col·laboració amb el col·lectiu Lambda, sota el lema ‘El joguet no te gènere’, amb l’objectiu de conscienciar a la societat en la compra de joguets sense estereotips de gènere, com un pas més en la construcció d’una societat igualitària, inclusiva i diversa on tinguen cabuda diferents sensibilitats.

Així ho ha explicat el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, qui ha indicat que enguany s’ha decidit recuperar aquesta campanya publicitària amb l’objectiu que les persones adultes i les empreses, “no contribuïsquen a perpetuar estereotips de gènere en la compra de joguets, per a educar en igualtat de gènere”.

Referent a això, Ibáñez ha indicat que en els seus primers anys, les xiquetes i els xiquets estan lliures d’estereotips de gènere, els comencen a fabricar al llarg del seu desenvolupament i a mesura que es fan majors i són les persones adultes les que determinen que un joguet és per a xiquets o per a xiquetes.

En aquest context, ha assenyalat que els joguets exerceixen un paper fonamental en la creació de la identitat de gènere, “transmetent valors socials i culturals determinants per als futurs rols dels xiquets i xiquetes”.

Per eixa raó, ha matisat Alberto Ibáñez, adquireix tanta importància el paper de les persones adultes a l’hora d’eliminar “els estereotips en els joguets, a fomentar l’espontaneïtat dels xiquets i les xiquetes i ajudar a construir una major igualtat entre homes i dones”.

La campanya que la conselleria d’Igualtat realitza per segon any, pretén segons Ibáñez “visibilitzar que els joguets no tenen gènere” i al mateix temps, “propiciar un canvi perquè no es quede en una simple acció publicitària, sinó que perdure com un hàbit que possibilite un canvi de mentalitat” perquè la igualtat i la inclusió siga “un compromís de tots i totes per a combatre els prejudicis que impedeixen avançar cap a una societat igualitària”, ha precisat el secretari autonòmic d’Igualtat.

Trencar amb l’assignació de rols i estereotips

Respecte a la campanya, que es va a difondre del 14 al 18 de desembre en televisions, premsa escrita, xarxes socials i plataformes digitals, el secretari autonòmic ha assenyalat que es tracta d’una acció “transversal” que recorre els principals pilars en matèria d’igualtat: la igualtat de gènere, la diversitat i el dret a jugar.

Alberto Ibáñez ha advertit que una de les bases sobre la qual es construeix i perpetua la igualtat és, precisament, l’originada per l’assignació de rols per gènere, que de manera “tan explícita es pot observar en els joguets”.

A més, la campanya pretén fomentar la diversitat perquè “un xiquet pot jugar amb el que vulga i és responsabilitat de les administracions trencar les exclusions de gènere que després donen lloc a situacions d’assetjament”, ha indicat el secretari autonòmic.

Ibáñez ha recalcat també “el dret universal de qualsevol xiquet a jugar” i com tal ha de poder exercir-se “sense perjudicis ni restriccions imposades per estereotips rancis”.

Per al secretari autonòmic d’Inclusió, els joguets han d’afavorir “rols respectuosos amb els gèneres i estimular la cooperació igualitària”, i no “tancar al xiquet o a la xiqueta en un determinat paper, suposadament concordant amb el seu sexe”.

Sobre aquest tema, ha insistit que, “si ajudem a enfortir els gustos de les xiquetes i els xiquets, siguen quins siguen, reforçarem la seua autoestima i els seus valors d’igualtat i a més, fomentarem el joc sense exclusions per gènere”.

El 75% dels espanyols considera que els joguets segueixen sent sexistes

El secretari autonòmic d’Igualtat s’ha referit a un estudi finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) i realitzat per l’Institut Tecnològic AIJU sobre una mostra de 500 famílies sobre la multiculturalitat, estereotips de gènere i diversitat funcional en el joc i els joguets, que posa en relleu que, en línies generals, el 75 per cent dels espanyols considera que els joguets segueixen sent sexistes.

Una altra de les conclusions de l’estudi destacades pel secretari autonòmic d’Igualtat, evidència que més del 30 per cent de les famílies opinen que són els adults i la pròpia societat els que fan que el joguet siga sexista. De fet, “un alt percentatge de les famílies considera que és la publicitat la que distingeix entre joguets per a xiquets i xiquetes”, ha subratllat.

A més, segons l’estudi, existeix un canvi en les tendències i preferències dels joguets infantils ja que ni totes les xiquetes s’associen amb el “rosa”, ni tots els xiquets amb el “blau”. Un 55% de les xiquetes segueixen interessades en aquest color, el món de les princeses i la moda, però la resta de les xiquetes presenten perfils amb preferències pel món dels esports, el tecnològic, creadores i inventores.

L’informe reflecteix com en el 33 per cent dels casos, les famílies amb filles d’1 a 9 anys han comprat per a elles joguets de temàtica de súper herois i el 35 per cent ha comprat nines per als seus fills homes. Al seu torn, quasi el 60% de xiquets homes d’Espanya juga amb nines.

Per últim, Alberto Ibáñez ha valorat alguns canvis que “semblen ser esperançadors i vaticinen la conscienciació social i la necessitat generalitzada d’aqueixa neutralitat en els pares i mares”, no obstant açò, ha conclòs que cal continuar treballant per a “fomentar la igualtat en els anuncis de joguets i aconseguir realment una societat més igualitària i inclusiva”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + quatre =

bombers
CCCC
bombers
Valencia activa