25n
25N
25N

Igualtat concedirà per primera vegada ajudes als ajuntaments per a promoure els drets dels xiquets i xiquetes

Igualtat concedirà per primera vegada ajudes als ajuntaments per a promoure els drets dels xiquets i xiquetes
13/02/2017 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives convocarà enguany, per primera vegada, una ordre que regularà la concessió de subvencions dirigides als ajuntaments i entitats locals que desenvolupen programes de promoció dels drets de la infància i la participació infantil, i que comptarà amb un pressupost de 150.000 euros.

Així, ho ha anunciat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha explicat que l’objectiu d’aquesta ordre és recolzar econòmicament a les entitats locals en la seua labor de promoció dels drets de la infància, ja que encara que són elles les competents en aquesta matèria, la responsabilitat de la Generalitat és prestar-los la “cooperació necessària”.

La vicepresidenta ha explicat que amb la creació de la Direcció general d’Infància i Adolescència, responsable de l’elaboració d’aquesta ordre, es va fer un pas en el sentit que l’Administració vaja més enllà de la funció protectora que les institucions públiques i la societat en general tenen sobre la infància, que deu deixar de veure’s com “com un col·lectiu passiu, que únicament necessita protecció”.

L’adopció de mesures com aquesta, ha indicat, pretén “avançar en una concepció moderna de la infància, i en aquest sentit, s’ha de caminar cap al reconeixement i l’impuls del paper actiu de xiquetes i xiquets en la seua vida personal i en la seua vida social”, com a part de la ciutadania en la qual s’integren.

Oltra ha recordat que a la Comunitat Valenciana existeixen sis municipis amb el segell de “Ciutats Amigues de la Infància”, que atorga UNICEF-Comunitat Valenciana, i que els reconeix per la seua labor d’impuls i promoció de l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet en l’àmbit local, promocionar la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents en tots els temes que els afecten, i fomentar el treball en xarxa entre els diferents departaments municipals.

L’objectiu d’aquestes ajudes és donar respatler a iniciatives com aquestes, per a afavorir l’existència d’una política municipal d’infància orientada a la promoció i defensa dels drets d’aquest col·lectiu a la Comunitat Valenciana, ha incidit.

La vicepresidenta ha destacat l’aposta de la Conselleria per la promoció, entre altres iniciatives, de la consulta pública prèvia a l’elaboració de la nova llei d’Infància i Adolescència, que per primera vegada s’ha obert als xiquets, xiquetes i adolescents que poden participar directament a través de la web d’Igualtat.

La consulta pública prèvia a l’elaboració de la llei, que està disponible en la web de la Conselleria d’Igualtat fins al pròxim 27 de febrer, servirà per a recaptar l’opinió de xiquetes, xiquets i adolescents, així com de la resta de ciutadania, sobre els canvis legislatius que poden afavorir la seua autonomia i la seua participació en els assumptes públics.

Per a açò la Conselleria ha disposat un formulari general de participació i un formulari infantil, adaptat per a xiquets i xiquetes com a pas previ a la redacció del projecte de llei.

Amb aquesta consulta “volem arreplegar opinions sobre com podria millorar-se” i ha emplaçat a les xiquetes i els xiquets a “tenir un paper actiu” en la consecució dels seus drets. “Han de ser protagonistes de les polítiques d’infància i no solament els seus destinataris, de manera que se’ls escolte en tots els assumptes que els concerneixen i expliquen, com a ciutadans i ciutadanes que són, amb vies de participació per a expressar les seues necessitats i formular les seues propostes”.

Consulta participativa

Una de les prioritats d’aquest procés, ha reiterat, és recaptar les aportacions de xiquetes, xiquets i adolescents, per al que s’ha habilitat un formulari específic de participació infantil, s’han adaptat els materials de suport, fent-los més propers i comprensibles, i s’ha confeccionat una guia ràpida en la qual s’arreplega la informació essencial de la consulta.

Encara que les aportacions poden fer-se a títol individual, la Conselleria d’Igualtat està promovent una participació dinamitzada, en contextos en els quals xiquetes, xiquets i adolescents estan ja habituats a debatre les qüestions generals i a participar en la vida pública.

Així per exemple, s’ha convidat expressament a participar als òrgans de representació infantil amb els quals expliquen aquelles localitats de la Comunitat Valenciana que s’han adherit al programa de Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF: Alzira, Mislata, Morella, Quart de Poblet, Sagunt i Torrent.

La invitació s’ha fet extensiva a qualsevol altre fòrum de participació infantil, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i a la Conselleria d’Educació, per a la seua difusió a tots els centres de primària i secundària d’aquesta Comunitat.

També a les delegacions a la Comunitat Valenciana d’Unicef, Save de Children, Càrites i Creu Roja , com a entitats totes elles promotores de Pacte Valencià per la Infància, i a més a altres entitats relacionades amb recursos de protecció de la infància com APIME, la Federació de Protecció i Justícia Juvenil i la Plataforma en Defensa de l’Acolliment Familiar.

Fórmules de participació

En la consulta prèvia es poden proposar fórmules concretes perquè la llei regule un dret o una situació jurídica determinada. També observacions sobre necessitats i objectius concrets que hauria de tenir la nova llei per a solucionar-los.

A més d’un formulari per a remetre les propostes, els qui desitgen participar compten amb diversos documents explicatius, en els quals s’exposa amb detall el motiu i l’objecte de la consulta.

A més, pot proposar-se la modificació d’altres lleis autonòmiques amb incidència en els drets de la infància i l’adolescència que contribuirien a cobrir les necessitats i els objectius proposats.

Altres qüestions sobre les quals es poden fer aportacions a través de la consulta, són els problemes i necessitats als quals ha de respondre la nova norma, el grau en què han de ser modificats els continguts de la llei vigent, els objectius que hauria de tenir la nova disposició i les mesures per a aconseguir-los.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + cinc =