25n
25N
25N

Igualtat ampliarà en 100 places l'atenció residencial per a persones amb trastorn mental greu, i la farà universal

Igualtat ampliarà en 100 places l'atenció residencial per a persones amb trastorn mental greu, i la farà universal
11/10/2016 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives traurà a concurs públic el pròxim any l’adjudicació de 100 noves places para persones amb trastorn mental greu, que permetrà ampliar la xarxa de recursos residencials dirigida a aquest col·lectiu i que tindrà un caràcter universal, ja que qualsevol persona amb aquesta malaltia podrà accedir a una plaça, amb independència de quin siga el seu grau de dependència.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la inauguració d’unes jornades organitzades pel seu departament amb motiu del Dia Internacional de la Salut Mental, en les quals s’han presentat les propostes i documents en els quals s’estan treballant, i que serviran de base per a la signatura d’un pacte autonòmic per a l’atenció integral a les persones amb malaltia mental.

La vicepresidenta ha recordat el model de gestió de l’anterior executiu en esta àrea, en el qual les persones amb trastorn mental greu “van desaparéixer de les agendes polítiques”, i on no existia “cap coordinació ni col·laboració entre les diferents conselleries”.

La vicepresidenta ha explicat que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives vol liderar la signatura d’un “pacte autonòmic per a l’atenció integral social i sanitària de les persones amb trastorn mental greu”, en el qual també estén representats la societat civil, el moviment associatiu, les universitats, les organitzacions sindicals, els partits polítics i la Sindicatura de Greuges, entre altres, amb una coordinació sociosanitària “col·laborativa i no competitiva” entre les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i la d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Oltra ha destacat que, amb aquest objectiu, 40 persones entre professionals sanitaris, sociosanitaris, socials, del moviment associatiu de persones usuàries, de familiars i del tercer sector “han treballat conjuntament en l’elaboració del pla integral des del passat mes de gener”.

Aquest document serà la base del pacte autonòmic, que es presentarà per a la seua signatura el pròxim mes de desembre, i que tindrà com a objectiu treballar per a destinar prioritàriament al col·lectiu de persones amb trastorn mental greu els recursos de la xarxa pública social, sanitària i educativa que es consideren necessaris en cada etapa de la vida i col·laborar en l’elaboració d’accions polítiques i intervencions conjuntes en aquest àmbit.

La vicepresidenta ha destacat que el nou concurs en el qual s’està treballant des de la Conselleria és el “primer” d’aquestes característiques que es convoca en 10 anys, i ha explicat que permetrà ampliar “fins a 2.000 places l’oferta del sistema públic d’atenció a les persones amb trastorn mental greu”.

Oltra ha insistit en el fet que la seua conselleria garantirà que aquesta xarxa residencial siga de “caràcter universal” i atendrà a totes les persones amb aquest tipus de malaltia, ja que s’ha decidit reconéixer-los el dret a un servei residencial, amb independència del grau de dependència que tenien reconegut, cosa que fins ara no succeïa.

En aquest sentit, ha explicat que el Consell sorgit del Botànic ha optat per ampliar aquest reconeixement a les persones amb grau I de dependència, davant la “falta d’atenció” del Govern central, que només contempla la possibilitat d’accés a una plaça residencial a les persones que té grau II o III, fomentant situacions d’exclusió social, en deixar a aquestes persones sense un lloc on viure.

“Amb aquesta mesura es tracta de donar continuïtat als serveis que es presten des del sistema sanitari, facilitant el recurs més idoni i adaptat a les característiques, necessitats personals i situació d’autonomia social i funcional de les persones amb malaltia mental”, ha afirmat Oltra.

Així mateix, ha assenyalat la necessitat d’acabar amb l'”estigma social” que generen aquestes malalties en la societat, on encara s’associa el trastorn mental greu amb el perill i la por, circumstàncies que “fomenten la discriminació i dificulten l’accés al mercat laboral i a la vida independent d’aquestes persones”.

Dia Internacional de la Salut Mental

Els trastorns mentals graves van en augment en la societat. Es calcula que, aproximadament, l’1% de la població pateix algun tipus de trastorn mental grave, la qual cosa, traslladat a la Comunitat Valenciana, suposaria unes 50.000 persones, xifra que pot verse augmentada tres vegades més si es té en compte l’impacte directe en les seues respectives famílies.

Aquests trastorns generen disfuncionalitat, ja que exerceixen una influència negativa en la salut, l’educació, l’economia, el mercat laboral i els sistemes de benestar.

Així mateix, els trastorns mentals graves suposen el 40% de les malalties cròniques, i 4 de les 10 principals causes de discapacitat en els països desenvolupats. Al ritme actual, seran la causa principal de diversitat funcional a tot el món per a l’any 2020.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 4 =

museo prehistoria