Igualtat busca, amb les altres autonomies, millorar la regulació de l'assistent personal

La Conselleria ha pactat amb les principals entitats del sector un model únic de la figura de l'assistent personal

Guardar

Igualdad asistente personal reunion
Igualdad asistente personal reunion

La directora general d'Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercé Martínez Llopis, ha assistit a Madrid a la reunió de Directors Generals autonòmics amb competències en matèria de dependència, per a aportar i compartir qüestions relatives a la regulació de la figura de l'assistent personal dins del sistema de prestacions de l'atenció a la dependència.

Es tracta d'un grup de treball convocat per la Comissió Delegada del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència amb l'objectiu de resoldre diverses qüestions referides a aquesta prestació, on la directora general ha traslladat a la resta d'assistents les diferents actuacions posades en marxa en la Comunitat Valenciana per a impulsar aquest tipus de recurs.

Mercé Martínez Llopis ha assegurat que un dels compromisos de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives és "fomentar i regular" la figura de l'assistent personal "per a dotar de major autonomia i independència a les persones amb diversitat funcional", i amb aquest objectiu a principis d'enguany es va pactar amb les principals entitats del sector un "model únic" d'aquesta figura.

L'assistència personal, ha recordat la directora general, és una prestació econòmica inclosa en el catàleg del sistema d'atenció a la dependència que garanteix "una atenció personalitzada" i afavoreix el dret de les persones amb diversitat funcional "a una vida independent".

Es tracta d'un recurs àmpliament demandat per les entitats del sector que la Conselleria ha volgut impulsar i donar a conéixer a través dels serveis socials municipals. L'objectiu, ha assenyalat, és que cada vegada "siguen més les persones en situació de dependència que es beneficien d'aquesta prestació que, sens dubte, contribueix a una major autonomia".

Aquesta prestació econòmica permet la contractació d'una assistència personal, durant un nombre d'hores, que facilita a la persona beneficiària l'accés a l'educació o al treball, o bé possibilita una major autonomia en l'exercici de les activitats bàsiques de la vida diària, la seua inclusió i participació en la comunitat.

Mercé Martínez Llopis ha explicat que la Conselleria ha elaborat, amb el consens del sector, una instrucció que defineix la prestació econòmica d'assistència personal, les seues condicions d'accés i el procediment per a la seua tramitació i resolució, "amb l'objectiu d'impulsar el seu desenvolupament i implementació".

La instrucció elaborada per Igualtat recull les funcions que podrà exercir la persona assistent personal tant en les tasques personals i/o domèstiques, com en les tasques d'acompanyament i suport en gestions personal fora de la llar, tasques de suport en la planificació diària i presa de decisions i en tasques de comunicació, entre altres.

Per a aconseguir una major divulgació la Conselleria realitzarà una campanya d'informació i promoció de la figura de l'assistent personal, a més de formar als treballadors socials municipals perquè puguen oferir una major i millor informació sobre aquest recurs a les persones en situació de dependència.

A més, recentment s'ha consensuat amb les entitats el temari i unitats dels cursos que es realitzaran per a aprofundir sobre aquest recurs i especialitzar a les persones que vagen a exercir la figura d'assistent personal.

Mercé Martínez Llopis ha explicat que es tracta de persones que ja desenvolupen el seu treball i que han de comptar amb una formació específica. Els cursos els impartiran professionals qualificats de l'àrea sociosanitària d'aquestes entitats especialitzades, com són Vicoval i Codifiva així com el Cermi, amb els qui ja s'han pactat els punts a desenvolupar.

Destacats