Igualtat treballarà perquè la Comunitat Valenciana continue sent la primera autonomia on més creix la despesa en serveis socials

L'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials ha presentat el seu informe anual sobre la despesa en polítiques socials

Guardar

Una parella de persones majors caminant
Una parella de persones majors caminant

La directora general d'Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercé M. Llopis, ha afirmat que el Consell continuarà treballant perquè la Comunitat Valenciana continue sent la primera autonomia on més creix la despesa en serveis socials, que, respecte a l'any 2009, ha crescut un 82,4 per cent.

Així ho reconeix l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials en el seu informe anual sobre la despesa autonòmica en polítiques socials, tant en sanitat, educació i serveis socials, en el qual destaca també que la Comunitat Valenciana "es troba entre les nou comunitats que han recuperat la despesa social per habitant que hi havia en 2009", previ a les retallades provocades per la crisi.

L'informe, que ha realitzat un estudi sobre l'evolució de la despesa en polítiques socials des de 2009 fins a 2018, destaca que la Comunitat Valenciana se situa en segon lloc amb una diferència entre tots dos anys del 6,14% i 701 milions d'euros en les àrees de sanitat, educació i serveis socials.

En l'àrea concreta de serveis socials l'informe recull que el creixement més gran en despesa per habitant en serveis socials de la Comunitat Valenciana "s'ha produït en els anys 2017 i 2018, fixant-se l'any passat en 243,4 euros per habitant". Aquesta quantitat suposa un increment del 43,5% respecte a la quantitat destinada en 2015 que va ser de 169,7 euros.

La directora general ha destacat que aquests resultats reconeixen "el canvi de tendència dels serveis socials" que s'ha produït en els últims anys i els avanços des de 2015 en el desenvolupament del Sistema Públic de Serveis Socials. L'objectiu, ha ressaltat, ha sigut "posar ordre i prestigiar els serveis socials com la quarta pota de l'estat de benestar", amb un sistema "coherent, sòlid i efectiu al servei de les persones".

En aquest sentit, ha recordat la posada en marxa de projectes molt importants, com el nou model de serveis socials, que ha suposat per a enguany una inversió per a l'ampliació dels equips municipals de 48 milions d'euros, un 404 per cent més del que s'invertia en 2015, i que ha permés la contractació de prop de 1.784 nous professionals.

La responsable d'Atenció Primària i Autonomia Personal ha indicat que aquest increment d'inversió en polítiques socials s'ha fet malgrat la situació d'"infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana", i ha incidit que, des de la Vicepresidència, "es continuarà treballant perquè aquesta falta de finançament no afecte els drets dels valencians i per a situar a la Comunitat en la mitjana espanyola quant a la despesa social".

Avanços en polítiques socials

La directora general ha assenyalat que, a més, d'incrementar les inversions també s'han posat en marxa importants iniciatives que blindaran" els serveis socials com un dret subjectiu.

S'ha referit així a la nova Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, que converteix a aquesta autonomia en "la primera comunitat autònoma que, per llei, declara els serveis socials universals, essencials i d'interés general".

La llei, ha incidit, "reconeix i garanteix" l'accés al sistema públic valencià de serveis socials a totes les persones amb residència efectiva en territori valencià que ho requerisquen, "donant cos normatiu a la quarta pota de l'estat del benestar, que transforma les pràctiques assistencialistes i caritatives d'èpoques passades en una concepció moderna de drets subjectius i d'abast universal".

Destacats