25n
25N
25N

Igualtat elabora un protocol per a vetlar per menors desprotegits en estar les seues famílies amb Covid-19

Es preval que puguen quedar-se en el seu entorn conegut i mantenir units als germans

Igualtat elabora un protocol per a vetlar per menors desprotegits en estar les seues famílies amb Covid-19
09/04/2020 -

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat un protocol, que ha remés als serveis socials d’atenció primària i a les unitats de treball social sanitari, per a vetlar per menors que queden desprotegits en estar els seus pares, mares o les persones tutores, acollidores o cuidadores que es fan càrrec d’ells afectades per COVID-19 i no puguen atendre’ls.

El protocol, elaborat des de la Direcció General d’Infància i Adolescència, serà aplicable “en aquells casos en els quals les persones progenitores o tutores estiguen hospitalitzats o hagen quedat aïllades en els seus domicilis, sense possibilitat de parar atenció als xiquets o xiquetes”, segons ha detallat el departament dirigit per Mónica Oltra en un comunicat.

La vicepresidenta ha assenyalat que l’objectiu és “estar preparats per si es produeix alguna situació d’aquestes característiques” i ha afegit que, en l’elaboració d’aquest document, s’ha prevalgut que la persona menor d’edat puga quedar-se en el seu entorn conegut, “prevalent les intervencions en el seu propi mig escolar, social i familiar” i preservant “les relacions interpersonals”, mantenint units als germans i germanes en les mesures de protecció que s’adopten.

“En tots els casos es comptarà amb la col·laboració de la persona protegida i de la seua família”, afrontant la presa de decisions des de “el consens”, ha indicat Oltra, que ha puntualitzat que, en aquest sentit, “es garanteix el dret de les persones menors d’edat a rebre de manera accessible i adaptada a les circumstàncies informació sobre la seua situació i de les mesures de protecció” que se li garantiran.

INTERVENCIÓ “MÍNIMA I PROPORCIONADA”

La intervenció, que es realitzarà en aquells casos que ho requerisquen, serà “mínima i proporcionada”, “evitant qualsevol ingerència innecessària en la vida de la persona protegida i de la seua família”, ha garantit la vicepresidenta. Per aqueix motiu, ha indicat que sempre que siga possible es contactarà amb la família més afí perquè es facen càrrec dels xiquets o xiquetes que es troben desprotegits.

Oltra ha assenyalat que, en aquells casos en els quals no existisca una alternativa d’atenció en l’entorn, es valorarà si és possible exercir la guarda mitjançant un acolliment familiar “d’urgència” i, només en els casos en els quals resulte impossible, es derivarà als xiquets, xiquetes i adolescents a una de les unitats de convivència previstes per a aquesta situació.

UNITATS DE CONVIVÈNCIA

Les unitats de convivència s’han plantejat com “un espai amigable basat en la creació d’un ambient casolà, confortable i càlid, amb un equipament i decoració adequada a l’ús a què es destina, i a les edats de les persones menors d’edat que allí residisquen”, ha manifestat la vicepresidenta, qui ha explicat que el disseny està inspirat en el nou model residencial per a la infància i l’adolescència en situació de desprotecció posat en marxa la passada legislatura.

Així, es respectaran, en tot moment, la religió, identitat de gènere, identitat cultural i altres opcions personals, “sempre que siguen compatibles amb la Convenció dels Drets del Xiquet i es garantirà la participació dels xiquets i xiquetes durant tot el procés, establint mecanismes i espais de participació adaptats a la seua edat i maduresa”.

Així mateix, se li assignarà una persona “de referència” dins de la unitat de convivència “per a establir un vincle d’afecte i seguretat amb la persona acollida i evitar que aquesta haja d’explicar en diferents ocasions la seua situació o informació personal”, ha indicat la vicepresidenta.

Oltra ha incidit en què es treballarà perquè l’estada en el recurs siga “el més semblant en el dia a dia en la llar familiar”. En aquest sentit, se li permetrà emportar-se els seus estris personals amb la finalitat de fer “més seu” l’espai de convivència i s’habilitaran els mitjans necessaris per a mantenir contacte amb els seus familiars, amistats i xarxa de suport.

El protocol també contempla la realització d’un pla individualitzat d’estada que permeta “minimitzar l’impacte emocional i psicològic, i en el qual s’inclouran eixides en el cas de xiquets, xiquetes i adolescents amb necessitats especials, com puguen ser conductes disruptives o trastorn de l’espectre autista, entre altres”.

COMUNICACIÓ A la FISCALIA

El protocol estableix que, en tots els casos, totes les mesures adoptades seran comunicades a la Fiscalia de Menors de la província corresponent, i també inclou recomanacions per als i les professionals sobre com afrontar la situació tant en el cas dels xiquets o xiquetes com dels i les adolescents.

La vicepresidenta ha incidit en què el treball que es realitze en aquests casos, com el que es fa en qualsevol política dirigida a persones menors d’edat, es basa en “un tracte personalitzat, afectiu, digne i respectuós”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 1 =