25n
Orgull
Orgull

Igualtat fixa pautes amb els ajuntaments per a la detecció precoç del maltractament a les persones majors

Igualtat fixa pautes amb els ajuntaments per a la detecció precoç del maltractament a les persones majors
31/08/2019 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat un procediment d’actuació en col·laboració amb els equips municipals de serveis socials que fixa les pautes a seguir davant la possible detecció de maltractament a una persona major.

El secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha explicat que aquest procediment pretén “descriure les actuacions que han de realitzar els professionals dels serveis socials municipals davant el coneixement o la sospita que una persona major puga trobar-se en una situació de maltractament”, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

D’aquesta manera, el procediment d’actuació aborda quines són les pautes a desenvolupar davant els maltractaments que es produeixen en l’àmbit familiar o domèstic, que “són en els quals normalment es desenvolupa”, ha aclarit Ibáñez.

El procediment dota, per tant, als serveis municipals dels procediments específics i instruments necessaris per a la detecció, valoració i intervenció de tots els professionals que participen en l’atenció social amb la finalitat de coordinar les actuacions dels serveis implicats en aquests casos.

El secretari autonòmic ha insistit que pretén ser “un instrument facilitador i orientatiu tant de les actuacions a realitzar, com dels possibles instruments a utilitzar al llarg del procés” i ha posat l’accent en “el caràcter prioritari i rellevant d’una ràpida actuació davant la detecció d’una situació de risc”.

“Suposa intervenir en l’entorn familiar per a disminuir o eliminar els factors de riscos detectats i promoure els factors de protecció de la persona major”, ha indicat Ibáñez.

PROTOCOL D’ACTUACIÓ

Els principals tipus de maltractament que es troben en les persones majors són físics, psicològics o emocionals, sexuals, financers, negligència, abandó i vulneració dels drets fonamentals i autonegligència.

Per a atallar aquesta situació, el procediment d’actuació estableix un diagrama de flux, quadres descriptius de les accions que contenen, així com documents orientatius o necessaris en la intervenció al llarg de tot el procés, que poden ser d’utilitat per al personal dels serveis municipals.

INTERVENCIONS

Davant la possible detecció d’una situació de maltractament, el procediment estableix dos tipus d’intervenció: prioritària i urgent.

La intervenció prioritària té com a objectiu eliminar i reduir el procés o les conseqüències de la situació de maltractament ja establit, minimitzant les seqüeles i sofriments causats.

Quant a la intervenció urgent, l’actuació del personal va encaminada a proporcionar la intervenció immediata quan existisca una situació de perill imminent relacionada amb la integritat física o necessitat d’eixida del domicili.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − tretze =