25n
Orgull
Orgull

Igualtat treballa en mesures de detecció de casos de violència de gènere en centres per a persones majors

S’inclouen tant mesurades d’actuació, quan es detecte casos de violència o existisca sospita, com d’informació i prevenció

Igualtat treballa en mesures de detecció de casos de violència de gènere en centres per a persones majors
29/08/2019 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està treballant en la detecció de casos de violència de gènere en centres de persones majors i majors dependents de titularitat de la Generalitat a través d’un protocol d’actuació que inclou tant accions de detecció com de prevenció.

El secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha assenyalat que l’objectiu és “abordar la violència que pateixen algunes dones majors de 65 anys que acudeixen a aquests centres per part de les seues parelles o exparelles, tant respecte de relacions prèvies a l’ingrés com en relacions amb les parelles que puguen formar-se en les residències“.

“D’aquesta forma -ha assenyalat- des de la Conselleria es fixen pautes d’actuació per a prevenir i detectar aquests possibles casos de violència masclista i establir quins han de ser els mecanismes d’atenció i protecció en aqueixos casos”.

Ibáñez ha explicat que les dones majors de 65 anys “estan consideres com un grup especialment vulnerable enfront de la violència de gènere, ja que poden estar exposades a una doble discriminació, per raó de sexe i per raó d’edat”.

“A més -ha afegit-, per raons d’educació, creences religioses i el context social que els ha tocat viure, moltes d’elles han pogut viure de forma prolongada amb l’agressor i fins i tot justifiquen la seua situació, la qual cosa porta a la cronificació i normalització de la violència de gènere”.

“D’altra banda, en molts casos senten dependència tant econòmica com emocional del seu agressor, no reben prou suport per part dels seus fills i filles i, en general, existeix una falta d’informació sobre els sistemes de suport, normes, drets i serveis d’ajuda als quals poden recórrer”, ha explicat.

Per tot això, la Conselleria ha activat aquest protocol, que inclou mesures tant d’actuació en els casos en els quals es detecte la violència de gènere o existisca alguna sospita; com d’informació, sensibilització i prevenció.

Atenció compromesa

El protocol té com a pilars bàsics d’actuació la protecció de la intimitat de les dones; una intervenció individualitzada davant qualsevol sospita o certesa d’un cas de violència de gènere; l’escolta activa, sense jutjar; i la participació activa, compromesa i responsable dels professionals.

Així mateix, la Conselleria porta un seguiment individualitzat de cada cas i a posar en marxa tots els mecanismes de coordinació necessaris entre els diferents departaments per a evitar que la dona haja de comptar la seua vivència en repetides ocasions, evitant així un sofriment innecessari.

Aquest procediment s’activa en qualsevol moment que la direcció i professionals del centre residencial tinguen coneixement que una dona major es puga trobar en una situació de violència de gènere o existisca alguna sospita d’això.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set + deu =