25n
25N
25N

S'aprova la moció sobre igualtat laboral

S'aprova la moció sobre igualtat laboral
30/03/2017 -

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat les propostes sobre igualtat laboral entre dones i homes, presentades ara en format de moció per la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, que ja arreplegava la declaració institucional que estava previst portar a la sessió plenària de febrer, la qual cosa no va poder ser al no sumar-se finalment el Grup Popular. Aquesta moció, que ha incorporat una esmena d’addició del Grup Ciutadans, inclou iniciatives com la d’instar al Govern Central a desenvolupar una llei d’igualtat salarial i a incrementar de forma significativa les partides destinades al desenvolupament de polítiques d’igualtat en els Pressupostos Generals de l’Estat, que hui sí que han tirat endavant amb el suport de la majoria dels membres de la Corporació municipal.

Isabel Lozano ja va avançar al febrer que portaria la fallida declaració institucional, en forma de moció, al Ple de març, que ha aprovat les set propostes d’acord que inclou, en la primera de les quals l’ajuntament es compromet a “fomentar la formació, l’accés i la promoció de l’ocupació entre les dones en igualtat d’oportunitats, així com a la sensibilització de la societat i les empreses de la ciutat”.

També s’insta al Govern Valencià a supervisar l’aplicació dels diferents Plans d’Igualtat en les empreses sota el segell “Fent Empresa. Iguals en oportunitats”, i a la Taula de Diàleg Social de la Generalitat i de l’Estat “a l’actualització dels criteris de valoració i els complements salarials en relació als llocs de treball i categories feminitzades, dins dels processos de negociació dels diferents col·lectius”.

Altres aspectes d’aquesta moció es refereixen al reforç de la Inspecció de Treball; a garantir la transparència salarial en les grans empreses; la igualtat en l’accés al treball; combatre els efectes discriminatoris que generen els contractes temporals i a temps parcial; regular i racionalitzar els horaris i usos del temps per a fer compatibles la vida laboral amb la familiar i personal; instar al Govern de l’Estat a la ratificació del conveni sobre les treballadores i treballadors domèstics i a la creació d’un Observatori per a la Igualtat salarial i contra la Feminització de l’Empobriment.

A més, s’ha incorporat a la moció original l’esmena d’addició presentada per la regidora de Ciutadans, Amparo Picó, per a “instar al govern de la Generalitat Valenciana al fet que promocione en l’educació de les xiquetes i els xiquets, des d’edats primerenques, valors d’igualtat i respecte, evitant que es generen expectatives desiguals per raó de sexe”

En les intervencions prèvies a la votació, Isabel Lozano s’ha manifestat contra la bretxa salarial, els estereotips de gènere i contra la tendència a “entendre la maternitat com a problema i no com a dret social fonamental, per la qual cosa és urgent un canvi de paradigma”. Ha dit que la moció “mereixia un vot unànime per part de tots els regidors i regidores de l’Ajuntament”, però aquest no s’ha produït. María Jesús Puchalt ha anunciat l’abstenció del Grup Popular, “però no per raons de fons sinó de forma i procediment”,

Per la seua banda, Amparo Picó ha qualificat “d’alarmant” la bretxa salarial del 21%, “i també la bretxa de desocupació, que ha passat de 8 punts en 2015 a 14 punts en 2017”. Ha afegit que “la desigualtat està molt arrelada en la societat valenciana i que, en concret, “la desigualtat laboral està empitjorant”. Després de recordar que el seu grup va votar favorablement a la Llei d’Igualtat Salarial i també el Conveni sobre Treballadores i Treballadors del Servei Domèstic, ha plantejat l’esmena d’addició, la incorporació de la qual a la moció ha sigut votada favorablement pel Govern de la Nau”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + divuit =

museo prehistoria