Igualtat intervindrà amb els agressors per a la prevenció de la violència masclista

Guardar

atencion_violencia_machista
atencion_violencia_machista

La regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de València ha publicat un contracte per a dos anys, que ha eixit a concurs per un import de 209.373,87 euros. Preveu la contractació de dos psicoterapeutes i té per objectiu evitar que els agressors amb condemna tornen a agredir a les seues exparelles o parelles. Els professionals podran presentar les seues ofertes fins al dia 2 maig.

Es tracta d'un programa que es fa en el marc del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere. Així el govern central aporta, a través del Pacte, 158.589,57 euros. Els restants 50.784,30 euros els aporta l'Ajuntament de València. El programa es duu endavant amb la col·laboració d'Institucions Penitenciàries.

El programa actuarà amb agressors condemnats per delictes de violència de gènere que voluntàriament vulguen acollir-se i també estarà oberta a homes sense condemna que vulguen abandonar actituds violentes contra les dones. A més, també es podrà atendre a homes derivats des dels centres públics de servicis socials, de salut, educatius, etc, i fins i tot aquells que siguen derivats des d'entitats privades.

La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha dit que «no hi ha manera més directa de prevenir la violència que treballant directament amb qui la genera: els mateixos agressors. Com a govern municipal progressista creiem en la reinserció com a fi últim del sistema penitenciari. Cal tindre en compte que en l'anterior (i ja extingit) programa de treballs de benefici a la comunitat, més del 70% de persones que era derivat a eixe programa tenien condemnes per violència de gènere. Per això és tan important posar en marxa aquest tipus de programes».

Segons un estudi d'investigació fet en 2010 la taxa de reincidència de persones condemnades per violència masclista que no rebien tractament a través de mesures penals alternatives és del 30%, mentre que en aquelles que sí que l'havien rebut, la taxa de reincidència abaixa fins al 8,8%.

El programa consisteix en una intervenció psicosocial que generalment adopta un format grupal en la majoria de les intervencions, però també amb sessions individuals. Es formaran sis grups a l'any i estaran integrats per un nombre d'entre 12 a 15 usuaris en cada grup. Es realitzaran un total de 36 sessions grupals per cada un dels grups, realitzades una vegada a la setmana amb una durada de dues hores cadascuna. En total es podran atendre fins a 90 homes a l'any.

La durada del programa serà de 12 mesos, en els que s'inclouen un mes d'avaluació i pretractament, nou mesos d'intervenció i dos mesos de seguiment i avaluació. No obstant això, les prestacions d'aquest programa comporten el manteniment i suport del vincle amb la persona participant.

L'objectiu general és oferir tractament psicosocial a homes violents, per reduir o eliminar les conductes i actituds que fonamenten i provoquen l'exercici de la violència de gènere; especialment reduir o eliminar la reincidència en aquest tipus d'actuacions dels participants.

D'altra banda, el programa també aborda facilitar instruments a l'agressor per eliminar conductes violentes a través l'aprenentatge de conductes alternatives més adaptatives, amb la finalitat que puga establir relacions no violentes amb la seua parella i el seu entorn. Reduir la incidència d'aquells factors de risc que poden ser rellevants en l'actitud dels homes agressors, com el dèficit autoestima, dèficits de competència social, consum de substàncies i alcohol, dificultats en la resolució de conflictes, dèficits en gestió emocional, absència d'empatia, celotipia, dependència emocional, creences masclistes, tendències violentes, conducta delictiva i mecanismes de defensa.

Finalment, la regidora Lozano, ha explicat que d'aquesta manera «també estem complint el Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista que estableix clarament com a una acció, promoure els valors de les noves masculinitats per generar nous referents d'homes i la reeducació i reinserció dels agressors masclistes, concretament amb la mesura de promoure i fomentar programes d'atenció amb maltractadors».

Arxivat a:

Destacats