25n
Orgull
Orgull

Igualtat incrementa un 85% en cinc anys les ajudes a ajuntaments per a promocionar drets d'infància i adolescència

Igualtat incrementa un 85% en cinc anys les ajudes a ajuntaments per a promocionar drets d'infància i adolescència
15/08/2021 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha incrementat un 85 per cent en cinc anys les ajudes a les entitats locals per a promocionar els drets de la infància i l’adolescència així com les estructures de participació infantil. En concret, es passa d’un pressupost de 150.000 euros en 2017 a 1.000.000 d’euros en 2021.

Així ho ha detallat la directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, qui ha apuntat que aquesta línia d’ajudes va ser creada fa cinc anys per a dotar d'”estabilitat i seguretat” a la participació infantil, a través de la constitució dels consells locals d’infància com a òrgans consultius on xiquets i xiquetes participen “en tots aquells assumptes que els afecten, directament o indirectament, en l’àmbit municipal”.

Molero ha assenyalat que donada la importància d’aquesta iniciativa i “en resposta a l’interés mostrat pels municipis”, la Conselleria ha anat incrementant progressivament la quantia destinada a aquestes ajudes, la qual cosa “ha tingut com a conseqüència un increment exponencial dels municipis que han fet els passos necessaris per a construir un Consell municipal d’infància”.

D’aquesta manera, ha indicat la Generalitat en un comunicat, en 2017 van ser 19 les sol·licituds de subvencions presentades per part de les entitats locals per a accedir a les ajudes a la participació infantil i adolescent, que s’han multiplicat quasi per sis fins a les 110 peticions ateses en 2021, la qual cosa, per a la responsable, “mostra l’interés municipal per impulsar els mecanismes que donen veu a xiquets, xiquetes i adolescents com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, que es veuen secundats per la Conselleria”.

Actualment, aquesta línia de treball es completarà amb el nou model de contracte-programa, amb el qual Igualtat millora el finançament dels equips municipals de serveis socials, entre ells els dedicats a la participació infantil, i “dota de majors garanties als equips de treball”.

La directora general d’Infància i Adolescència ha destacat la importància que per al Consell del Botànic té que les seues polítiques “no es queden únicament en la protecció de xiquets, xiquetes i adolescents, sinó que se’ls considere com a subjectes de drets, i participants actius en el desenvolupament d’aquelles iniciatives que els afecten”.

En aquest sentit, ha incidit en què la llei de Drets i Garanties de la Infància i l’Adolescència de la Comunitat Valenciana “ha suposat un canvi de paradigma en les polítiques dirigides a aquest col·lectiu, que ara reconeixen el protagonisme que han de tindre xiquets, xiquetes i adolescents en l’adopció de decisions”.

CONSELL D’INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA

Aquestes ajudes també formen part de l’estratègia que duu a terme la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per al desenvolupament de les estructures de participació infantil i adolescent en la Comunitat Valenciana, recollit en l’article 16 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència.

Per això, enguany el Consell ha aprovat el Decret que regula el funcionament dels òrgans de participació infantil i adolescent de la Comunitat Valenciana, que converteix als consells locals d’infància en “la base de la participació infantil”, entre els quals són elegits els consellers i conselleres del Consell d’infància i adolescència de la Comunitat Valenciana.

Aquest òrgan autonòmic és un “espai de participació” on els consells locals d’infància i adolescència poden trobar moments de treball col·laboratiu, com per exemple els processos d’elaboració de la Llei autonòmica de drets i garanties de la infància i adolescència o la futura estratègia valenciana d’infància i adolescència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − 8 =