Igualtat inclou la figura de l'assistent terapèutic infantil en l'oferta de recursos destinats a xiquets i xiquetes en situació de dependència

Guardar

nohaylimites
nohaylimites

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat que ja s'ha inclòs en el catàleg del sistema d'atenció a la dependència "la figura de la persona d'assistència terapèutica infantil 'PATI' per a xiquets i xiquetes en situació de dependència".

La vicepresidenta s'ha reunit amb representants de Cocemfe CV per a donar-los a conéixer les principals característiques de la nova tipologia d'assistent personal l'objectiu específic del qual és "impulsar totes les capacitats en la primera etapa de vida, millorar habilitats i fomentar la integració i rehabilitació d'aquests xiquets i xiquetes".

Tal com ha recordat la vicepresidenta, la figura de l'assistència personal és una prestació econòmica inclosa en el catàleg de serveis i prestacions de la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència que permet la contractació d'una o un assistent personal, durant un nombre d'hores, per a facilitar a la persona beneficiària l'accés a l'educació o al treball, o bé possibilita una major autonomia en l'exercici de les activitats bàsiques de la vida diària, la seua inclusió i participació en la comunitat.

Oltra ha assenyalat que des de la Conselleria s'ha regulat aquesta figura a través d'una instrucció que estableix "les condicions i prestacions" i, especialment, distingeix la figura de l'assistent personal "tenint en compte les edats de les persones beneficiares d'aquesta prestació".

La vicepresidenta ha explicat que per als xiquets i xiquetes i adolescent s'ha posat l'accent en una "assistència terapèutica" ja que l'objectiu és aconseguir en un futur "la plena autogestió, autodeterminació i aprenentatge en la capacitat de decidir, i la major autonomia possible".

Així, s'ha distingit la persona d'assistència terapèutica infantil 'PATI' per a xiquets i xiquetes i adolescents, assistent personal per a persones entre 18 i 64 anys i excepcionalment per a majors de 65 anys amb diversitat funcional sempre que justifiquen un projecte de vida independent.

Les persones beneficiàries tindran llibertat de contractació però hauran de comptar amb un informe social que determine l'adequació d'aquest recurs.

Requisits i duració de la prestació

Els requisits per a ser assistent personal estableixen la majoria d'edat, estar empadronat en la Comunitat Valenciana, no ser cònjuge o persona amb relació anàloga a la conjugal ni tampoc persona acollidora ni parent fins al quart grau de la persona beneficiària.

Respecte a la formació requerida per a poder ser assistent personal, la vicepresidenta ha assenyalat que s'ha volgut apostar, amb el consens del sector, "per un model d'atenció que tinga una mirada intermèdia entre la professionalitat i el vessant inclusiu de d'aquest servei".

En aquest sentit la formació requerida que s'ha establit és estar en possessió d'alguna de les següents titulacions: Tècnic d'Atenció a persones en situació de dependència, Tècnic superior en Integració Social, Certificat de professionalitat d'atenció sociosanitària a persones dependents o Grau o diplomatura universitària en Teràpia Ocupacional.

Així mateix, s'haurà d'acreditar un curs de formació específica d'almenys 50 hores impartit per la Conselleria d'Igualtat i per les entitats col·laboradores.

La instrucció elaborada per Igualtat estableix així mateix les hores i quantia a percebre tenint en compte el grau de dependència reconegut i en el cas de persones menors la seua edat, distingint entre el tram de 3 a 6 anys, i de 7 a 17 anys, de manera que l'assistència terapèutica s'ajuste a les necessitats i atenció que es requerisca.

Campanya informativa

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va llançar el mes de desembre passat el vídeo informatiu 'No hi ha límits' per a donar a conéixer la figura de l'assistent personal com un recurs al qual poden accedir les persones amb diversitat funcional i en situació de dependència.

Tal com ha assenyalat Oltra, es tracta d'un recurs àmpliament demandat per les entitats del sector que la Conselleria ha volgut impulsar i donar a conéixer a través un vídeo explicatiu.

L'objectiu, ha assenyalat, és que cada vegada "siguen més les persones que es beneficien d'aquesta prestació que, sens dubte, contribueix a una major autonomia".

Arxivat a:

Destacats