Igualtat destina quasi 39 milions d'euros a pagar 7.919 places concertades en diversitat funcional en el primer semestre de l'any

Guardar

mónica Oltra
mónica Oltra

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha destinat durant el primer semestre de 2020 prop de 39 milions d'euros per a sufragar el cost de 7.919 places concertades en centres d'atenció diürna i residències per a persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental.

El concert social ha sigut una aposta del Consell, que va voler, ja en la passada legislatura, atendre una demanda històrica del tercer sector, que volia passar de la subvenció al concert, aconseguint així una major estabilitat i una millor qualitat del sistema, i en la qual s'ha treballat des de la direcció general de Gestió i Organització del Sistema i la de Diversitat Funcional.

Aquest canvi en la fórmula de gestió ha permés també millorar els models residencials d'aquells àmbits en els quals s'ha implantat, centrant l'atenció en la persona i caminant cap a centres que se semblen el més possible a una llar, fomentant l'autonomia personal i millorant les ràtios d'atenció.

En concret, en el cas del concert de l'àmbit de la diversitat funcional enguany s'ha ampliat a 109 places més en centres de diversitat funcional de les províncies de València i Castelló. D'elles 79 són a la província de Castelló i 30 places a la de València.

Aquestes 109 noves places se sumen a 7.132 places concertades el passat any i prorrogades en 2019, i a les 678 noves places concertades a principis d'enguany. En total, 7.919 places amb concert social en centres per a persones amb diversitat funcional i persones amb trastorn mental grave.

Millores per a persones usuàries i professionals

El concert social ha millorat les quanties que l'Administració destinava al pagament de places en centres d'entitats sense ànim de lucre, que són majoritàries en la gestió de centres de sectors com a diversitat funcional, la qual cosa ha permés a la Conselleria plantejar un increment en les plantilles que redunda en una millor atenció per a les persones usuàries.

Els i les professionals dels centres a més de créixer en número també han vist millorar la seua estabilitat laboral, ja que el concert social ha permés "reduir al màxim els temps de pagament, alguna cosa que està reconeixent el mateix sector, que ve aconseguida una estabilitat financera que venia reivindicant durant dècades".

Pagaments primer semestre

Durant el primer semestre de l'any, i malgrat la situació provocada per la pandèmia, la Conselleria ha continuat treballant, la qual cosa ha permés fer efectiu ja el pagament de 73,9 milions d'euros a entitats que gestionen centres per a persones amb diversitat funcional, persones majors i infància i adolescència en situació de vulnerabilitat.

Aquests fons s'han destinat a sufragar 11.779 places, de les quals 7.919 corresponen a residències i centres d'atenció diürna per a persones amb diversitat funcional; que han suposat una inversió de 38,9 milions d'euros; 2.087 corresponen al sector de persones majors; en les quals s'han invertit 12,7 milions d'euros i 1.773 al d'infància i adolescència, que s'han subvencionat amb 22,2 milions d'euros.

La província d'Alacant acull 2.861 places per a persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental, que en aquest primer semestre de l'any s'han subvencionat amb 15,2 milions d'euros; a Castelló 1.080 places han rebut 5,6 milions d'euros; i a València hi ha 3.978 places, en les quals ja s'han invertit 18,1 milions d'euros.

Por tipologies de recursos, els centres d'atenció precoç, que atenen xiquets i xiquetes d'entre 0 i 6 anys amb problemes del desenvolupament, compten amb 2.092 places, de les quals 919 són a la província d'Alacant, 355 a la de Castelló i 818 a la de València.

Les entitats sense ànim de lucre que gestionen aquestes places han rebut ja el pagament de més de 4 milions d'euros.

En centres ocupacionals hi ha concertades 2.351 places, que ja han rebut 7,4 milions d'euros, que s'han repartit entre 632 places que hi ha a la província d'Alacant, 178 que hi ha a la de Castelló i 1.541 a la de València.

Els centres residencials han percebut ja més de 13,2 milions d'euros, que han anat a sufragar el cost de 950 places, de les quals 465 són a la província d'Alacant, 174 a la de Castelló i 311 a València.

Pagaments durant la COVID-19

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va acordar, durant l'estat d'alarma decretat per la COVID-19, de mantenir el pagament de totes les places dels centres d'atenció diürna que van haver de suspendre la seua activitat durant el confinament.

D'aquesta manera es va garantir que les persones usuàries continuaran rebent atenció domiciliaria en aquells casos en què era necessari, i també es va assegurar que nombrosos professionals pogueren mantindre els seus llocs de treball, ja que el pagament de les places es va condicionar al fet que les entitats no realitzaren un ERTO.

Destacats