25n
25N
25N

Igualtat destaca que l'informe de l'Observatori Estatal de Dependència ratifica el compromís del Consell amb l'atenció a persones en situació de dependència

Igualtat destaca que l'informe de l'Observatori Estatal de Dependència ratifica el compromís del Consell amb l'atenció a persones en situació de dependència
02/03/2020 -

La directora general d’Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercé M.Llopis, ha celebrat que l’últim informe de l’Observatori Estatal per a la Dependència continue constatant la bona marxa en la gestió d’aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana, “que ha duplicat en 5 anys el nombre de persones en situació de dependència ateses”.

L’informe de l’Observatori, elaborat des de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, reflecteix que la Comunitat Valenciana “torna a mantindre el fort ritme de creixement, amb increments anuals de persones ateses entorn del 20%, un percentatge que es manté també en la resta de paràmetres com a valoracions, persones amb dret i sol·licituds, quan la mitjana de la resta de comunitats autònomes està en el 6-7%”.

La directora general ha assegurat que el reconeixement d’aquest avanç per part de l’Observatori Estatal de Dependència ratifica el compromís de la Conselleria “perquè cada vegada més persones puguen gaudir d’un dret que tenen reconegut per llei”.

L’informe fet públic també indica que amb 16.825 noves atencions en 2019 la Comunitat Valenciana es converteix en la comunitat que més beneficiaris ha incorporat al sistema, la qual cosa incrementa en un 35% el saldo positiu de l’any anterior, que se situava en 12.466 noves atencions.

La directora general també ha destacat la referència que fa l’informe de l’Observatori a les 43.769 sol·licituds presentades durant 2019, el major balanç anual des de 2015, xifra que indica que els ciutadans i ciutadanes de la Comunitat “confien en el sistema i en la gestió de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives”.

Falta d’inversió estatal

En referència al finançament del sistema, la directora general ha destacat que les conclusions de l’informe també reconeixen l'”infrafinançament” del sistema de dependència en la Comunitat Valenciana per part de l’Estat.

Del cost global del sistema en 2019 l’Estat només va abonar el 14%, “la qual cosa implica que la Generalitat assumisca fins a un 75’4% del cost total”, ha assegurat la directora general. En aquest sentit l’Informe també assenyala que els 32’5 milions que la Comunitat Valenciana va deixar de rebre del Ministeri en 2019 “hagueren permés atendre 5.107 persones més”.

Mercé M. Llopis ha insistit que malgrat que els bons resultats aconseguits “estem encara lluny d’aconseguir el nostre objectiu que totes les persones dependents siguen ateses com mereixen” i ha assegurat que “continuarem treballant per a situar-nos entre les primeres autonomies en la gestió del sistema”.

Canvis en el model d’atenció

A data de l’1 de febrer se situava en 90.120 el nombre de persones ateses a través d’una prestació o servei, mentre que des de juliol de 2015 han sigut 89.442 les persones els expedients de les quals han sigut introduïts dins del sistema d’atenció a la dependència.

Entre les mesures posades en marxa per a millorar l’atenció a les persones dependents, destaca el nou model de valoracions que ha permés realitzar durant 2019 un total de 38.311 valoracions enfront de les 8.623 realitzades en tot el 2014.

L’Observatori reconeix també l’esforç realitzat en la Comunitat Valenciana en la incorporació de noves prestacions vinculades al servei residencial i places d’atenció residencial, que ja suposen “el 16% de la cartera de serveis”, segons conclou l’informe.

La directora general també ha subratllat la implantació que s’està realitzant dels serveis de proximitat, com el servei d’ajuda a domicili o la figura de l’assistent personal que “evita la institucionalització de la persona en situació de dependència”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 2 =