Igualtat avança en dependència encara que l'Estat no aporta el pertinent

La Generalitat aporta el 88% del cost, malgrat que la Llei marca que l’Administració Central ha d’aportar més del 49% del total

Guardar

alzheimer
alzheimer

La Llei 39/2006, coneguda com a Llei de Dependència en tot l'Estat, assenyala que l'Administració Central s'encarregarà d'assumir el cost del sistema d'atenció en un 49,2% en les Comunitats Autònomes. Cosa que no ocorre a la Comunitat Valenciana: el màxim dedicat per l'Estat ha sigut el 12%, és a dir, la Generalitat ha de sufragar el 88% del cost. Malgrat això, el sistema ha inclòs a 87.242 persones des de l'inici de la passada legislatura.

Helena Ferrando, Secretària Autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, va ressaltar aquesta xifra com una "evidència" del "gran esforç que s'està fent en aquest àmbit i els grans avanços aconseguits". La veritat és que, més enllà de les fonts de l'Administració, s'ha reconegut el treball. Segons l'últim informe de l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials, es constata un "important esforç" per part de la Generalitat que ha portat al fet que, en tres anys -de 2025 a 2018-, les dades d'atencions, valoracions i despesa mitjana per dependent estiguen per damunt de la mitjana nacional. Tot, recalquen també, malgrat l'infrafinançament autonòmic i que l'Estat només aporta el 12%, és a dir, un 24,4% del que li correspon per Llei.

Segons l'apartat de l'informe que avalua, concretament, l'evolució del Sistema d'Atenció a la Dependència en les diferents Comunitats Autònomes, es destaca l'evolució del territori valencià respecte a 2015: fins a 2018 les persones ateses van augmentar un 71,96%. No obstant això, és en la xifra de despesa general a dependència on més destaca el canvi; de 4,5 milions en 2015 a 30 per a aquest 2020, és a dir, un 667% més. Per dependent, en la Comunitat Valenciana es destinen 6.626 euros, enfront de la mitjana nacional de 6.580.

Investidura

Herrando va assenyalar que l'"agilització" en la resolució d'expedients respon al "pla d'impuls" que la mateixa Conselleria va llançar en 2016. En 2019, foren 26.419 persones més les que es van incorporar al sistema de dependència. Des de la Generalitat assenyalen, així com en l'informe, el problema que comporta la falta de finançament adequat de l'Estat. Segons l'Associació, l'Administració Central deu, només per aquest àmbit i fins a 2018, 214 milions a la Generalitat.

Es tracta d'un problema que està, també, en l'Acord de Govern entre PSOE i Unides Podem. Es veu reflectit després que, per part de Compromís, s'exigira -entre altres coses- per al seu vot positiu, solucionar aquesta situació. Segons ha assenyalat el diputat de la formació en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, l'exigència a la qual es va comprometre el PSOE és de "complir la llei" i destinar, aquesta legislatura, el 49,2% corresponent.

Arxivat a:

Destacats