25n
25N
25N

Igualtat aposta per l'atenció l'entorn de les persones amb problemes de salut mental

Igualtat aposta per l'atenció l'entorn de les persones amb problemes de salut mental
10/10/2020 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està treballant en mètodes que li permeten impulsar, des de la col·laboració amb els municipis i entitats locals, fórmules d’atenció dirigides a les persones amb problemes de salut mental, que els permeten continuar vivint en el seu entorn i no haver d’ingressar en un centre.

Així ho ha explicat la directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert, qui, coincidint amb el Dia Internacional de la Salut Mental, ha recordat el “compromís del Consell” amb una realitat que, s’estima, pot afectar una de cada quatre persones de la Comunitat Valenciana.

Albert ha destacat el Pla d’Atenció Integral a les Persones amb Trastorn Mental Greu 2018-2022, subscrit per la Vicepresidència i per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i en el qual s’establia la necessitat de polítiques de suport a aquest col·lectiu des d’una perspectiva integral que permeta la promoció, prevenció, tractament, rehabilitació, atenció i recuperació.

En aquest sentit, des d’Igualtat s’ha plantejat una modificació de l’Estatut de les Persones amb Discapacitat, de manera que es puga treballar amb les entitats locals la realització de prestacions assistencials de caràcter domèstic, psicològic i de mediació a les persones amb problemes de salut mental i al seu entorn familiar.

L’objectiu, ha indicat la directora general, és la permanència de la persona en el seu nucli familiar o convivencial, però “garantint que té els instruments necessaris per a fomentar la seua autodeterminació així com el seu desenvolupament social, educatiu i/o laboral”.

Aquesta modificació de l’estatut està inclosa en la Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat per a l’exercici 2021, el projecte de llei del qual ja ha sigut aprovat pel Consell, i suposa el punt de partida per a impulsar la posada en marxa d’una xarxa assistencial des de la proximitat.

La directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental ha assenyalat que l’objectiu és comptar amb instruments que garantisquen un conjunt de prestacions de caràcter psicosocial orientades a la prevenció de recaigudes i de la cronicitat i a promocionar l’autonomia personal, sempre avaluant abans les necessitats de cada cas.

Albert ha indicat que des de la Conselleria estan treballant en diverses propostes que ja s’han presentat a les entitats locals per a la seua valoració, i que tenen a les persones amb diagnòstic de trastorn mental greu o problemes de salut mental greu com a objectiu prioritari, sempre que mantenint-se en el seu entorn siga el més convenient per a elles.

PLACES FINANÇADES

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives compta en l’actualitat amb 12.530 places en diferents recursos destinats a persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental, a les quals se sumen les 1.280 que existeixen als centres de la xarxa de l’Institut Valencià d’Atenció Social Sanitària (IVASS).

D’aquestes, 3.691 atenen persones amb problemes de salut mental, de les quals 20 estan en centres ocupacionals, 1.653 en centres de dia, 370 en centres específics per a persones amb problemes de salut mental, 190 en habitatges tutelats, i 1.458 en centres de rehabilitació i integració social.

En concret, enguany s’ha realitzat l’adjudicació a través de concert social de 7.919 places oferides en centres de persones amb diversitat funcional i trastorn mental greu per a l’exercici de 2020.

L’import destinat a la subvenció de totes aquestes places ascendeix a un total de 113.969.710 euros, la qual cosa suposa un increment de 5,5 milions d’euros respecte al pressupost de la convocatòria de 2019.

Aquest augment pressupostari es deu al fet que s’ha millorat el finançament que reben les residències que tenen persones usuàries amb un grau de discapacitat igual o superior al 75% i amb dany cerebral, trastorn d’espectre autista i paràlisi cerebral, que serà de 123 i 134 euros plaça/dia, respectivament.

A més, s’ha incrementat també la quantitat assignada als usuaris i les usuàries dels Centres Específics per a Malalts Mentals Crònics (CEEM), de manera que passa d’un import de 113,63 euros en 2019 a 123 euros per a l’any 2020, suposant un increment de 9,37 euros plaça/dia.

TIPUS DE PLACES RESIDENCIALS

El concert s’ha establit amb entitats que gestionen tant centres residencials com centres d’atenció diürna destinats a persones amb diversitat funcional i persones amb trastorn mental greu usuàries del sistema públic de serveis socials, per a tota l’anualitat de 2020.

Pel que respecta al desglossament per províncies, de les 7.919 places concertades, 2.861 corresponen a centres de la província d’Alacant, 1.080 a la de Castelló i 3.978 places a la província de València.

D’acord amb la tipologia de places, 2.351 corresponen a serveis de centres ocupacionals per a la integració sociolaboral de persones amb diversitat funcional; 2.092 estan destinades a serveis d’atenció precoç per a xiquets i xiquetes amb trastorn del desenvolupament o risc de patir-lo; 950 places per a centres de dia i altres 950 en residències destinades a persones amb diversitat funcional intel·lectual, física i orgànica.

També es concerten 763 places de Centres de Rehabilitació i Integració Social (CRIS); 160 places de centres de dia per a persones amb trastorn mental greu; i 148 places de Residències-Centres Específics per a Malalts Mentals Crònics (CEEM).

Respecte als habitatges tutelats, es concerten 347 places per a persones amb diversitat funcional física o intel·lectual i 158 per a persones amb trastorn mental greu.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 10 =

bombers
CCCC