25n
Orgull
Orgull

Igualtat crea 1.009 places noves en centres per a persones amb diversitat funcional i problemes de salut mental

El nou concert, amb un pressupost de més de 5,8 milions d’euros, està destinat a entitats sense ànim de lucre

Igualtat crea 1.009 places noves en centres per a persones amb diversitat funcional i problemes de salut mental
11/07/2021 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha incrementat en 1.009 noves places el concert amb entitats del tercer sector per a la posada a la disposició de places en centres per a atenció de persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental.

Així ho ha concretat la vicepresidenta i consellera Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que ha destacat que la Conselleria ha treballat en l’elaboració d’un mapa de necessitats que reflecteix que, en l’àmbit de la diversitat funcional i salut mental, “continua existint una forta demanda per part de la ciutadania”, que es vol cobrir amb aquest nou acord d’acció concertada.

El nou concert, amb un pressupost de més de 5,8 milions d’euros, està destinat a entitats sense ànim de lucre. Les places resultants del mateix s’integraran en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que comptarà amb més de 1.000 noves places distribuïdes en recursos i serveis de diferent tipologia, segons ha concretat la Generalitat en un comunicat.

La previsió és que aquestes places es distribuïsquen per tota la Comunitat Valenciana, de manera que a la província d’Alacant hi haurà aproximadament 525 places, de les quals 226 seran de centre d’atenció precoç, 120 de centre de recuperació integral per a persones amb problemes de salut mental i 146 per a centres d’atenció diürna. Així mateix, els recursos residencials de la província creixeran en 33 noves places.

D’aquesta manera, aquesta província concentrarà més de la meitat de les places previstes en aquest nou concert, amb l’objectiu de “cobrir la manca d’infraestructures que la província va patir durant dècades a conseqüència de la discriminació a la qual la tenia sotmesa l’antic govern”, ha remarcat la vicepresidenta.

A Castelló es posaran en marxa 113 noves places, de les quals 15 són per a centres d’atenció precoç, 55 per a centres d’atenció diürna i 43 per a recursos residencials destinats a persones amb diversitat funcional o amb problemes de salut mental.

Per part seua, la província de València comptarà, previsiblement, amb 371 places, de les quals 65 són per a centres d’atenció precoç, 259 per a recursos d’atenció diürna i 47 per a centres de caràcter residencial.

XARXA D’ATENCIÓ PRECOÇ

Oltra ha destacat que la majoria d’aquestes places es concentren en els centres d’atenció precoç, on acudeixen els xiquets amb problemes de desenvolupament, que ara comptaran amb 306 noves places. Aquesta ampliació, ha valorat la consellera, “permetrà atendre a al voltant de 520 persones menors d’edat que es troben a l’espera d’un recurs”.

La vicepresidenta ha defensat que el Consell del Botànic ha posat en marxa “del no-res” un xarxa pública de centres d’atenció precoç que era “inexistent” i que ara “arriba a les 2.990 places”, la qual cosa “reflecteix el compromís del departament amb les polítiques d’infància en tots els àmbits”.

Els centres de dia per a persones amb diversitat funcional comptaran amb 290 noves places. Sobre aquest tema, la vicepresidenta ha ressaltat que aquest augment de recursos “també segueix els criteris marcats pel mapa de necessitats que indica la manca de recursos d’atenció diürna que existeix en la totalitat de la Comunitat”.

Així, els centres de dia per a persones amb trastorn mental greu creixen en 35 places, els centres ocupacionals amplien la seua oferta amb 135 i els centres de recuperació integral per a persones amb problemes de salut mental incrementen la seua oferta amb 120 noves places.

Quant als recursos de caràcter residencial, es creen 123 places, de les quals 54 són en residències, 25 en habitatges tutelats per a persones amb diversitat funcional i 44 per a habitatges tutelats de persones amb trastorn mental greu.

AMPLIACIÓ DE LA XARXA PÚBLICA

La vicepresidenta ha remarcat que amb la convocatòria d’aquest nou concert s’amplia la xarxa del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials concertada amb entitats del tercer sector i destinada a persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental. En l’actualitat, aquesta xarxa compta amb 8.167 places en la Comunitat Valenciana, de les quals 1.622 corresponen a recursos residencials i 6.545 a centres d’atenció diürna.

La resolució del nou concert amplia l’oferta concertada fins a les 9.167 places, de les quals al voltant de 3.417 seran a la província d’Alacant, 1.202 a Castelló, i 4.557 a València. Les places concertades se sumen a les oferides a través dels recursos de la xarxa pròpia de la Conselleria, que compta amb 5.038 places, de les quals 3.991 corresponen a recursos per a persones amb diversitat funcional i 1.047 a persones amb problemes de salut mental.

Oltra ha destacat el “compromís” del Consell del Botànic amb l’atenció dels col·lectius més vulnerables “des d’una perspectiva de qualitat i d’estabilitat”, que és “la que ha impulsat la posada en marxa del concert social”, una reclamació “històrica” de les entitats del tercer sector i que permet “donar estabilitat als recursos”.

El concert pretén substituir un sistema de subvencions que provocava que les entitats hagueren d’esperar cada any per a veure la quantia amb la qual podien comptar. El nou sistema possibilitarà que les organitzacions coneguen des de l’inici el nombre exacte de places que seran subvencionades, la qual cosa els permetrà “assegurar la continuïtat de les seues plantilles”.

D’aquesta manera, la consellera ha subratllat que tot el sistema “es reforça i el màxim beneficiari és la persona usuària, que compta amb un servei de major qualitat”. A més, ha ressaltat que l’acompanyament que rebran les persones tindrà un caràcter “continuat i pròxim, de gran importància per a col·lectius de tanta vulnerabilitat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 3 =